2014. július 31., csütörtök

Halfasírozott mediterrán krumplisalátával





Napok óta készültem erre az ételre, mondhatom úgy is ezzel keltem ezzel feküdtem. Soha nem ettem és nem is készítettem halfasírozottat, sőt csak pár hónapja eszem rendszeresen halat is. Lévén, hogy nyár van így adott volt, hogy valamilyen salátát készítek mellé. Egy korábbi blog bejegyzésemben írtam arról, hogy mostanában rendszeresen aszalok paradicsomot, így adott volt, hogy ha már tengeri halból készült a fasírozott, akkor legyen valamilyen mediterrán jellegű saláta hozzá. A végeredmény pedig különböző kontrasztok és textúrák találkozása a tányéron. Ilyen volt például a pikáns, savanykás saláta ecet találkozása az édes szárított paradicsommal, vagy a lágy halfasírozott találkozása az éppen puhára főtt krumplival és az olívabogyóval.

Halfasírozott mediterrán krumplisalátával

A fasírozotthoz:

- 50 dkg Tilápia vagy bármilyen tengeri hal

- 1 db citrom

- gyömbér

- petrezselyem

- fokhagyma

- 1 db tojás

- zsemlemorzsa

A krumplisalátához:

- 4 db új krumpli (közepes méretű)

- olajbogyó

- szárított paradicsom

- lila hagyma

- saláta ecet

- olíva olaj

- kapor

- petrezselyem

A kiolvasztott halat egy éles késsel majdnem pépes állagúra aprítom, az a jó ha picit azért még darabos a textúrája. Egy keverőtálba kerül a "darált" hal, a tojás, egy jól megmosott és szárazra törölt citrom lereszelt héja és pár csepp leve, egy kisebb fokhagyma szintén lereszelve, és egy kb. teáskanálnyi reszelt gyömbér. Ezt a masszát jól összekeverem friss petrezselyemmel, kevés sóval fűszerezem és annyi zsemlemorzsával amennyit felvesz. Pihentetem, majd átkeverem újra. Ha kell még zsemlemorzsát adhatunk hozzá. Vizes kézzel gombócokat formázunk majd ellapogatjuk és egy sütőpapírral kibélelt sütőtálcára tesszük a fasírtjainkat. A tetejüket megszórjuk zsemlemorzsával és pár csepp olívaolajjal. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, az utolsó 10 percben 200 fokon rágrillezünk, hogy ropogós legyen a halpogácsa. Amíg sül a hal, elkészítjük a krumplisalátát. A krumplikat megpucoljuk, és kisebb kockákra vágjuk. Ezután sós vízben puhulásig főzzük. Vigyázzunk arra, nehogy túl puha legyen mert akkor széttörik a krumpli a saláta összeállításakor.
A megfőtt lecsöpögtetett krumplihoz egy keverőtálba hozzáadjuk az olívabogyókat, a szárított paradicsomokat, az apróra vágott lila hagymát és a friss aprított petrezselymet és a kaprot. Az 1 rész saláta ecetből és a 3 rész olíva olajból elkészítjük az öntetünket amit csak közvetlenül a tálaláskor adunk a krumplisalátához.

Tipp:
A salátaöntethez adhatunk szárított oregánót, bazsalikomot és pár csepp citromlevet, így erősítve a mediterrán ízvilágot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése