2014. július 20., vasárnap

Lecsó






A nyár elképzelhetetlen egy igazi lecsó nélkül. Mondhatnánk úgy is, hogy nincs lecsó nyár nélkül.
Amikor a piacok és a kertek roskadoznak a friss HAZAI paradicsomtól, paprikától vétek lenne kihagyni ezt az egyszerűen elkészíthető ételt. Ahány ház, annyi lecsó recept. Készítik tojással, tojás nélkül, rizzsel, kolbásszal vagy anélkül, szóval már az alapok sem egyformák.
Így az enyém is különbözik a megszokottól.

Már nagyon vártam, hogy a kertben jelezzék a paradicsomok és a paprikát, hogy köszönik szépen, de már nem akarnának tovább érni, így vettem a lendületet és egy határozott mozdulattal, -no és Andi segítségével- gyorsan összeszedtünk egy-egy tálra valót. Majd elnyargaltam a kedvenc zöldségesemhez, hogy beszerezzek egy jófajta erős paprikát. Szóval a zöldségesnél vagyok, mikor szembetalálom magam egy láda kisebb csiperkegombával. Beindult a gépezet... Lecsó gombásan.. majd tovább szőve a gondolatot eszembe jutott, hogy van otthon újkrumpli is. Összeállt a kép, azaz a recept. Lecsó gombával és krumplival. Amolyan egytálétel.

Gombás-krumplis lecsó

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4-5 db paprika (nekem többfajta volt)

3-4 db paradicsom (szintén többfajta volt)

5 db  apró csiperkegomba

3 db kisebb újkrumpli

4 egész tojás

Só, bors, erős paprika


A hagymát szálára vágva pár perc alatt lepirítom, majd rádobom a zúzott fokhagymát. Eközben a paprikát karikára, a paradicsomot félbe, negyedekbe vágom majd a hagymára teszem. Sózom, borsozom. A főzési idő felénél a kisebb kockára vágott krumplit hozzáadom, ha kell kis vízzel a folyadékot pótolom. Mielőtt a krumpli megpuhulna, a negyedekre vágott gombát is hozzáadom a lecsóhoz, majd a gomba puhulásáig főzőm az egészet, végül a felvert tojással befejezem a lecsót.
Friss házi kenyérrel tálaljuk.

Tipp:
Friss petrezselyemmel színesebbé, gazdagabbá tehetjük az ételünket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése