2014. július 22., kedd

Provence-i fürj







A sógoromnak hála évente akár többször is hozzájuthatunk friss fürj tojáshoz, és ebből majdnem következik, hogy fürjhöz is. Történt nem is túl régen, hogy felhívott és bejelentette, hogy hozna fürjeket, készítsek belőle valamit. Darabszám szerint 8 db-ot hozott, ebből 2-nek leves formájában kellett végeznie, a többiek egy rövidke pácolás után a sütőben végezték. Nem tudom mennyire autentikus az alábbi fűszerkeverék, mindenesetre nekünk ízlett.

Provence-i fürj

- 6 db fürj

- zsálya

- kakukkfű

- rozmaring

- majoranna

- fokhagyma (granulátum)

- citrom

- babérlevél

- só, bors

- vaj

- 1 dl száraz fehér bor

A fentebb említett fűszerekből a babérlevél, só, bors kivételével kb. 2 kk. mennyiséget keverünk össze 1 kk. fokhagyma granulátummal, és ízlés szerinti sóval és borssal. Ezzel a fűszerkeverékkel bedörzsöljük a fürjeinket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Mindegyik fürj tetejére teszünk 1-1 karika citromot. Amennyiben van hely a sütőtálban úgy félbevágott citrommal, és megmosott félbevágott héjas fokhagymával béleljük ki azt. A sült fokhagyma ebben a formában tökéletesen megédesedik, érdemes más sültekhez is kipróbálni! Olívaolajjal picit meglocsoljuk a fürjeket, és a bort aláöntjük. Az előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 órát fólia alatt sütjük, majd levéve a fóliát megpirítjuk a fürjeket. A visszamaradt szaftot pici hideg vajjal meghúzatva a tálaláskor a fürjekre öntjük.
Salátával, fürj tojással tálaljuk.

Tipp:
A fürjek belsejét sütés előtt zsályával vagy rozmaring ággal kibélelhetjük, így még illatosabb lesz a sütés végére. A bátrabbak pár szem levendula virággal is megfűszerezhetik a fürjet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése