2015. március 26., csütörtök

Medvehagymás rakott krumpli

Medvehagyma és újra csak medvehagyma. Bárcsak ne lenne ennyire rövid a szezonja, de mivel az, így az emberfia vagy lánya medvehagymát tesz mindenben. De tényleg. Bármibe képes vagyok én is belecsempészni. Például ma a "mezei" pörköltembe is aprítottam egy keveset. Mert miért is ne?
Megosztok egy medvehagymás sztorid veletek. Úgy 4 éve, az évenként megrendezésre kerülő győri bornapokon az egyik pálinka gyártó standja előtt leragadtam másodmagammal. Na jó. Nem véletlenül.. A terv az volt, hogy elsősorban a különlegesebb, így pl. a zöldségekből készült pálinkákat kóstolgassuk meg szépen sorba. No és persze utána a borokat... Kóstoltunk pl. cékla, répa, és -gondolom kitaláltátok- medvehagyma párlatot is. Kristálytisztán kivehető volt a fokhagyma íze, kérdeztük is a "lánykát", hogy vannak-e rajtunk kívül még bátrak akik ezt bevállalják, de reflexből jött a válasz, hogy nem igazán. Aztán kérdésünkre, hogy akkor minek készítik, érkezett is a frappáns válasz és egyben az ötlet, hogy zöldségleveshez adnak belőle pár cseppet, vagy olyan ételbe használják, amelyben szeretnék a fokhagyma ízét erősíteni. Nekünk végül is ízlett, de azért inkább maradunk a gyümölcsökből készült párlatok mellett.
Pár nappal ezelőtt az egyik blogger kollegina készített medvehagymás rakott krumplit, így jött az ötlet, hogy én is elkészítem az én változatomat. Na mondjuk ez azért erős túlzás, hogy "változat", mert a rakott krumplit nem nagyon lehet variálni, hiszen kötöttek az alapanyagok. Azért egy kis csavart lehet belevinni a történetbe. Igazából a textúrák játékosságát jelöltem ki célul, ugyanis a krumpli egyrészt mint püré, másfelől mint sült krumpli jelenik meg ebben az ételben. A tojások hozták a megszokott formájukat, a kolbászokból kvázi morzsát készítettem. Minden alapanyagot külön-külön készítettem el, a csatos üvegbe pedig végül már csak rétegeznem kellett.
A csatos üvegből való kanalazás tökéletes alternatíva lehet egy munkahelyi étkezésnél, ahol esetleg ha nincs idő a mosogatásra, akkor csak lezárjuk az üveget, és hazavisszük azt elmosogatni. Vagy megkérünk valakit, hogy mossa el helyettünk.....


Hozzávalók 2db 1/2l-es üveghez:

- 3db közepes krumpli

- 4db tojás

- 15-20 dkg kolbász

- 4 szál medvehagyma

- vaj

- só

- olaj







Elkészítés:

A tojásokat főzzük meg. Érdemes kissé lágyabbra, hogy krémes maradjon, mivel tejfölt nem használunk ennél a verziónál. Egy másik edénybe vizet teszünk fel főni, ebbe kerül a 2 db megpucolt és kockára vágott krumpli. Sózzuk, és addig főzzük amíg teljesen meg nem puhul. Ha ezzel megvagyunk, akkor a medvehagymával, diónyi vajjal, csipet sóval, borssal egy turmixgépben vagy botturmix segítségével pürésítsük. Ha túl száraz lenne, akkor a főzőlevével hígítsuk. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és a kb. 0,5-1 cm méretűre vágott kolbász morzsákat pár perc alatt ropogósra sütjük. Majd egy papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradék lecsöpögjön. Eltöröljük a serpenyőt, majd annyi olajat öntünk bele, hogy kb. 2 ujjnyi legyen a serpenyő aljától. Ebben sütjük meg a szintén 0,5-1 cm méretűre vágott krumplikat. A sütés után csöpögtessük le egy papírtörlőn.Végül állítsuk össze az ételt. Alulra kerüljön a medvehagymás krumplipüré, arra jönnek a negyedelt tojások, majd a sült krumpli, és a kolbász. Rétegezzük addig, míg az üveg pereméig érünk.

Tipp:
Ha valaki szeretné, akkor kevés tejfölt is tehet a rétegek közé, de anélkül is elég szaftos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése