2015. március 3., kedd

Fűszeres paradicsomleves bazsalikomos palacsinta betéttel

Az elmúlt héten indult a "Konyha Ördöge" című műsor, amelyben láthattunk, hogy 2015-ben -tisztelet a kivételnek- hogyan is készítik a lencsefőzeléket egyes éttermekben, (menzákon). Aki látta a műsort azt gondolom nem lepődött meg túlságosan a látottakon. Hiszen sajnos még mindig a "vastagon lisztezzük meg, úgy lesz az igazi" szemlélet dominál. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem szeretnék általánosítani, akinek nem inge, az ne vegye magára. Továbbmegyek. Nem is a lisztezéssel van, pontosabban volt a legnagyobb probléma az említett étteremben (én magam ugyan nem így sűrítek) hanem azzal, hogy valahogy inkább egy tapétaragasztóra hasonlít(ott) a végeredmény, sem mint egy kellemes állagú főzelékre. A műsorról nem szeretnék itt és most szólni, maradjunk abban, hogy érdeklődve várom a következő részeket.

Maga a műsor adta az alapötletet ennek a paradicsomleves elkészítéshez, illetve több egyéb tényező is. Arra gondolok, hogy egy egyszerű ételt -jelen esetben a paradicsomlevest- is lehet modernebbül elkészíteni, tálalni. Valamikor hónapokkal ezelőtt láttam az egyik blogger társunknál a paradicsomlevest palacsinta betéttel. Nagyjából emlékeztem, hogy kinél láthattam, és ezt a receptet vettem alapul. Persze egy picit átvariáltam, mondjuk úgy, hogy a saját szám ízére. Gyakorlatilag hívhatnánk a levest egy dupla paradicsomos levesnek is, mivel a Passatan kívül használtam még házi szárított paradicsomot is, amely nem csak a levesbe került, hanem a palacsinta tésztájába is. (A szárított paradicsomért külön köszönet jár anyukám barátnőjének)
A tésztát egyébként még szárított bazsalikommal fűszereztem, azt gondolom ebbe talán jobban illik a szárított, mivel félő, hogy a friss bazsalikom a sütés során megégne. A Passatát fűszereztem chilivel, fokhagymával és egy kevés őrölt fahéjjal. A leves sűrűségéről pedig az ez egy darab kisebb méretű krumpli gondoskodott amelyet szintén belefőztem, végül turmixoltam a levesbe. Ez a módszer egyébként a főzelékeknél is működik, kiváltva a lisztezést. Ha darabos paradicsommal dolgozik valaki, akkor pedig az önmagával való sűrítés nyújt egy másik alternatívát -jelen esetünkben a leves- a kívánt textúra eléréséhez.

Azt gondolom ezt a "snassz", menzai levest is fel lehet "öltöztetni", amely így elegáns, modern étellé válik. Érdemes vele "játszani", a variációk száma végtelen....





Hozzávalók:

- 1 üveg (400ml Passata vagy házi paradicsomlé)

- 1 fej lilahagyma

- 1 db. sárgarépa

- 2 gerezd fokhagyma

- chili

- őrölt fahéj

- őrölt bazsalikom

- aszalt paradicsom

- liszt

- tojás

- bors

- olaj




Elkészítése:

A lilahagymát és répát pucoljuk meg, majd aprítsuk fel kisebb darabokra. Egy edényben kevés olajat forrósítsunk fel, majd dobjuk rá a répát. Folyamatosan kevergessük, nehogy megégjen. A cél, hogy a répa cukortartalma karamellizálódjon. Ha már érezzük az édeskés illatot, akkor adjuk hozzá a lilahagymát, pár perc keverés után adjuk hozzá a Passatát, és az üveg tartalmának megfelelő mennyiségű vizet. Fűszerezzük, ízesítsük sóval, chilivel, egy kevés őrölt fahéjjal, és a megroppantott fokhagymával, végül adjuk hozzá a pucolt, kisebb kockára vágott krumplit és 4-5 db aszalt paradicsomot. Fedő alatt pároljuk teljesen puhára a répát, krumplit. Amíg a leves elkészül, süssük meg a palacsintát a szokásos módon. (Érdemes legalább a tésztát 1 órát pihentetni, mielőtt megsütjük) A tésztához adjunk szárított bazsalikomot, (mennyisége a tészta mennyiségétől függ kb. 1-2 tk.) borsot, és aprított szárított paradicsomot. Amikor a levesben a répa megpuhult, akkor egy botturmix segítségével pürésítsük a levesünket. Ha kell vízzel hígítsuk. Kóstoljuk meg, majd fűszerezzük, ha kell cukorral korrigáljuk a savasságát a paradicsomnak.

Tipp:
Tálaláskor aprított friss bazsalikommal tovább "illatosíthatjuk" a levesünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése