2015. március 18., szerda

Medvehagymás polenta pizza

Végre itt a medvehagyma szezon! Egyre több helyen tűnik fel a maga gyönyörű zöld színével, és ha nem is látjuk meg egyszerre, elég csak az orrunk után menni, hiszen átható erős fokhagyma illata elárulja merre is van.... pláne ha magunk keressük az erdőben. A Bakonyban, de különösen a Mecsekben található nagyobb számban, szinte szőnyegszerűen terül el. Én mindösszesen csak a piacig mentem érte, de zöldségeseknél, hiper-super marketekben is kapható. Érdemes kihasználni a közel 2 hónapos, meglehetősen rövid szezonját, mivel rendkívül egészséges. Tisztítja a szervezetünket, különösen a nagyvárosokban élőknek ajánlott a fogyasztása. Fokhagyma íze miatt minden olyan ételbe használhatjuk, amibe fokhagymát szoktunk tenni. Szokás egyébként vad fokhagymának is nevezni. Levest, rizottót, pogácsát, tésztát, túrót ízesíthetünk vele, felsorolni is nehéz mi mindenbe tehetünk medvehagymát.
Most egy klasszikusnak nem nevezhető pizzába csempésztem nem kis mennyiségű medvehagymát. Azért sem nevezhető klasszikus értelemben pizzának ez az ételt, mivel kukoricadarából készül a "tészta" és nem lisztből. A pizzára feltétnek barna csiperke gomba, házi füstölt sonka és mozzarella került. A "tésztát" pedig créme fraiche-vel (krem fres) kentem meg. Apropó créme fraiche. Idehaza még kevésbé ismeretes ez a legalább 30%-os zsírtartalmú savanyú tejszín. Nagyon sűrű, krémes tejföl ha "magyarosan" kellene meghatározni. Ausztriából szoktam hozni és most nagyon megörültem amikor az egyik hipermarket katalógusában megláttam, hogy az általam már régóta ismert egyik osztrák márka créme fraiche kapható mindösszesen 199 ft-ért, így most itthon vettem meg. Természetesen a legalább 20%-os bolti -vagy még jobb a házi- tejföllel is lehet helyettesíteni a créme fraiche-t.


Hozzávalók 2 főre:

- 10-15 dkg kukoricadara

- 4-5 szál medvehagyma

- 2 dl tej

- 2 dl víz

- só

- bors

- 15 dkg créme fraiche (Kärntnermilch márkájút használtam)

- 3 db barna csiperke gomba

- 10 dkg füstölt sonka

- 1db mozzarella




Elkészítése:

A kukoricadarát a vízzel és a tejjel tegyük fel főni, ízesítsük sóval, borssal és apróra vágott medvehagymával. Akkor jó az állaga a daránknak ha már az edény falától elválik. Ha ez megtörtént, akkor egy palacsintasütőbe kanalazzuk a "masszát" és simítsuk el kb.3 mm vastagságúra. Ezt természetesen nem kell mérnöki pontossággal megmérni, de a cél, hogy ne legyen túl vastag a tésztánk. Hagyjuk kihűlni. Amikor már a teteje meghúzott, akkor egy tűzforró serpenyőben kevés olajon, magas lángon pirítsuk le a tetszőlegesen felszeletelt gombát. Figyelem! A gombát ne sózzuk meg, mert akkor levet ereszt! Ha ezzel is megvagyunk, akkor a créme fraiche-vel kenjük meg a polenta tetejét, erre helyezzük a pirított gombákat, a füstölt sonkát, a szeletelt (tépet) mozzarellát és tegyük az előmelegített 200 fokos sütőbe mindaddig, míg a mozzarella meg nem pirul. Ha a palacsintasütőnk nyele nem bírja ezt a hőfokot, akkor tekerjük körbe vastagon alufóliával, és utána tegyük csak be a sütőbe. 

Tipp:
Használhatunk másfajta gombát, sajtot is, illetve a füstölt sonka helyet lehet pulyka vagy csirkemell sonkát, esetleg valamilyen maradék sült húst használni.

3 megjegyzés:

  1. melyik az a bolt, ahol créme fraiche-t lehet kapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Az Interspar üzleteiben lehet kapni, illetve bizonyos Spar üzletekben. Most akciós, egészen április elejéig.

      Törlés