2014. november 16., vasárnap

Csőben sütött kecskesajtos-diós sütőtök



Nem múlhat el hét, hogy valamilyen sütőtökös ételt ne készítsek. Sokszor fejben rakok össze egy-egy receptet, aztán van úgy, hogy nem lesz belőle semmi, és ad hoc jelleggel egy másik verzió kerekedik ki az eredetileg eltervezett helyett. Ez többnyire akkor van így, amikor az üzletben valamilyen "fain" alapanyagot tudok jó áron beszerezni, jelen esetben a füstölt kecskesajtot. Dió van bőven itthon, a kecskesajt meg szereti a diót, így ez a párosítás adott volt. Persze pici aggályom azért volt, mégpedig az, hogy a sütőtök a füstölt kecskesajttal mennyire fog jól működni. De szerencsém volt, mivel egyrészt a tök nem volt túl édes,-ezt ugye előre nem tudja az ember- másfelől a kecskesajt sem volt túl intenzíven füstös. A fűszernek használt zsálya pedig szerintem eleve jól passzol a sütőtökkel, tehát nagy reményekkel vágtam bele késemmel a sütőtökbe. Azaz, nem is a késemmel, de ezt majd lentebb úgy is olvassátok..





Hozzávalók:

- 1 kisebb sütőtök

- 2-3 db közepes krumpli

- 2 marék dióbél

- 10 dkg füstölt kecskesajt

- 200ml tejszín

- 3-4 szál zsályalevél

- só

- bors

- vaj



Elkészítés:

A sütőtök hosszabbik részét vágjuk le, pucoljuk meg. A krumplikat szintén pucoljuk meg. A sütőtököt és a krumplikat egy mandolin szeletelő segítségével szeljük karikára úgy, mintha házi chipset készítenénk, azaz kb. 2-3 mm vastagságúra. A diókat morzsoljuk össze, vagy késsel szaladjunk át rajta, nem kell finomra vágni. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy hőálló tálat kenjük ki vékonyan vajjal, (esetleg morzsázhatjuk is) és kezdjük el a rétegezést, úgy mint ha rakott krumplit készítenénk. Kezdjük a krumplival, majd sózzuk-borsozzuk meg, erre helyezzük rá a sütőtökök chipseket, majd szórjuk meg dióval. Ezt a rétegezést addig végezzük amíg a tálunk pereiméig érünk. Ekkor dióval és a zsályalevelekkel zárjuk le a réteget, és öntsük a tejszínt a sütőtökös-krumplis-diós rétegre. Reszeljük rá a kecskesajtot, és vajdarabkákat is tegyünk rá. Az előmelegített 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt süssük meg, az utolsó 5-10 percben piríthatjuk is, hogy szép színe legyen.

Tipp:
Tehetünk a rétegek közé is aprított zsályát, esetleg rozmaringot vagy kakukkfűvel is kísérletezhetünk. Ha valaki nem szereti a kecskesajtot, akkor feta sajttal is elkészítheti ezt az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése