2014. november 20., csütörtök

Céklás-juhtúrós rizottó




Továbbra is szeretjük a rizottót. Nem tudjuk nem szeretni. Meleg, krémes, zöldséges szóval nem lehet nem szeretni. Pláne ilyenkor amikor már eléggé hideg van, az ember fia kívánja a forrót. Legyen az leves, vagy egy krémes rizottó. Ez az az étel, amelyet -szerintem- jó melegen (rögtön elkészülte után) kell enni, hiszen ahogy hűl, úgy "köt" meg a rizs a keményítő miatt. Újramelegítve pedig nem az igazi.
Úgy egy hónapja készítettem utoljára rizottót, akkor sütőtököset, most szintén egy szezonális zöldséghez nyúltam, méghozzá a céklához. A cékla rendkívül egészséges, tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek megkötni a káros szabad gyököket.
Egyetlen hátránya van a céklának mégpedig az, hogy rendesen megszínezi a kezünket, -tudják ezt jól a pancsolt borok készítői is- így ajánlatos kesztyűt húzni akkor amikor céklával dolgozunk. Mivel a céklát én előtte több órán keresztül fóliában puhulásig sütöttem, így azt gondoltam meg fog édesedni. Ezért gondoltam mellé kiegészítő feltétnek a sóssága miatt a  Bryndzát, azaz a juhtúrót. Nem tudom, hogy mi lehetett a baj, de az enyém nem édesedett meg, ettől függetlenül a Bryndza jól passzolt a céklához. Egy kevés kakukkfüvet használtam fűszernek hozzá, de megfordult a fejembe a bazsalikom is. Alaplevet most csirke farhátból és kevés gyökérzöldség elegyéből főztem, aki leveskockát mer használni annak rákoppintok az orrára! :) Tessék elfelejteni a kockát! Az alaplevet le is lehet fagyasztani, illetve levesként is meg lehet enni...







Hozzávalók:

- 2 db kisebb cékla

- 1 db kisebb lilahagyma

- fejenként 1 marék rizs (rizottó rizs, "A" rizs)

- kb. 1 liter alaplé

- kb. 10 dkg Bryndza

- friss kakukkfű

- olaj + vaj

- só

- bors


Elkészítés:

A céklákat alufóliába csomagoljuk és az előmelegített 200 fokos sütőben puhulásig sütjük. Ez a cékla méretétől függően akár több órát is igénybe vesz ezért érdemes ezt akár előző nap is elvégezni. Az alaplevet is elkészíthetjük előzőleg, sőt érdemes akár kisebb adagokban lefagyasztani is. Ha ezekkel megvagyunk, akkor egy serpenyőben olívaolajon a finomra vágott lilahagymát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a rizst is. Ha valaki szeretne, akkor ezen a ponton adhat hozzá egy kevés fehér bort. Ha bort adunk hozzá, akkor azt jól ki kell forralni, hogy az alkohol tartalma eltávozzon. Ezután apránként a forró alaplevet a rizshez adagoljuk, de mindig csak egy merőkanálnyit, és miután felszívta a rizs csak utána adunk hozzá újabb merőkanálnyit az alapléből. Fontos, hogy a rizst ne hagyjuk magára folyamatosan kevergessük, hiszen az a célunk, hogy a keményítőt kikeverjük a rizsből. Tapasztalatom szerint kb. 5-6x kell alaplevet adagolni mire a rizs megpuhul, és krémesen folyós lesz. Nagyjából 15-20 perc alatt készül el. Sózzuk, borsozzuk menet közben, de ügyeljünk arra, hogy az alaplé is sós. Amikor már majdnem puha a rizs, akkor adjuk hozzá a kockára vágott céklát.Tálaláskor morzsoljunk rá a Bryndzából, és pár levél kakukkfűvel ízesítsük, dekoráljuk.

Tipp:
Bryndza helyett használhatunk feta vagy egyéb sós sajtot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése