2014. augusztus 17., vasárnap

Vaníliás paradicsomlekvár






Nincs új a nap alatt, de egy újszülöttnek minden vicc új, tartja a mondás. Nos, én így vagyok a paradicsomlekvárral. Nem is értem, hogy nem találkoztam vele eddig, pláne nem csináltam még. Most átadtam a konyhát Andinak, hogy csinálja meg ezt a remek csemegét. Nekem ma a MEÓ-s, a kibic és a recept megírásának a szerepe jutott egy pohár rozé kíséretében. Na nem ezért lett finom, hanem mert- ahogy a szlogenünk is tarja- szívvel és lélekkel készült. Az, hogy a paradicsomok nálunk a kertben teremtek az csak hab volt a tortán, akarom mondani: vanília volt a paradicsomlekvárban.


Vaníliás paradicsomlekvár





- 2 kg paradicsom

- 1 kg befőző cukor

- 1/2 vanília rúd


Az elkészítése egyszerű, különösebb konyhai előképzést nem igényel. A paradicsomok tetején egy éles késsel kereszt alakú vágást ejtünk.Majd felteszünk egy edényben vizet, és ha már forr a paradicsomokat pár pillanatra beledobjuk, hogy a vágás mentén héjuk felpöndörödjön. Egy másik edényben vagy tálban hideg, esetleg jeges vízbe dobjuk a forró vízből kivett paradicsomokat, hogy lehűljenek. Amikor ez megtörtént, játszva, könnyen meghámozhatjuk a paradicsomokat. Ezután kisebb darabokra vágjuk, és egy nagyobb edénybe fel tesszük főni a paradicsomokat a cukorral és a félbevágott vanília rúddal. Ezután fedő nélkül, lassú tűzön, időnként megkeverve addig főzzük míg lekvár sűrűségűvé nem válik. A főzési idő letelte után a vanília rudat kivesszük, és a még forró lekvárunkat üvegekbe öntjük, jól lezárjuk és fejtetőre állítva addig tároljuk amíg ki nem hűl.

Tipp:
A kész lekvár jól passzol húsok, pástétomok esetleg sajtok mellé. Lehet kevésbé édesebbre vagy éppen csípősebbre (chilivel) készíteni.   

1 megjegyzés:

  1. Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@mytaste.hu

    VálaszTörlés