2014. augusztus 16., szombat

Gomba sütőpapírban sütve




Szeretem az olyan ételeket amelyek olyanok, hogy egybe kell csak pakolni a nyers hozzávalókat, és a sütőben majd jól összesülnek. Ez az étel ilyen, ráadásul húsmentes, így vegetáriánusok is elkészíthetik. Tökéletes önálló, látványos fogás így sütőpapírban tálalva, vagy ha valaki szeretné akár sültek mellé köretnek is tökéletes. Bevallom nagyon szeretem a gombát. Mindegy milyen, csak gomba legyen. Ennyi eső, mint amennyi idén nyáron esett, szerintem gomba nő még ott is, ahol sosem láttak. Gondolom ezért szólt a héten a sógorom, hogy tud hozatni valakivel vargányát nagyon "fain" áron. Aztán valahogy nem érkezett meg a vargánya. Viszont én már teljesen beleéltem magam ebbe a receptbe, amelyet eredetileg vargányából szerettem volna elkészíteni, de végül is apró csiperkét válogattam a zöldségesnél. És nem bántam meg.

Gomba sütőpapírban sütve


- 5 szem közepes méretű burgonya

- 8 db apró csiperke vagy bármilyen friss gomba

- 2 gerezd fokhagyma

- tejszín

- száraz fehérbor

- friss zöld fűszerek (petrezselyem, zsálya, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom)

- vaj

- só, bors

A nyers héjas burgonyákat kb. 1cm-es karikákra vágjuk. A gombákat negyedeljük, esetleg felezzük. Egy tálban a krumplikat a gombákkal, a 2-3 ek. tejszínnel az 1dl borral, a sóval, borssal és a reszelt fokhagymával összekeverjük. A sütőpapírok közepére egy evőkanállal tenyérnyi mennyiséget halmozunk a krumplis-gombás tejszínes keverékből, és erre tépkedünk a friss zöld fűszerekből. Végül egy darabka vajat is teszünk a tetejére, hogy finom szaftunk legyen a sütés végére. A sütőpapír 4 sarkát összecsíptetve csomagokat készítünk, és madzaggal  jól megkötjük. A 180 fokos előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük a csomagokat. A sütőből kivéve rövid pihentetés után bontsuk csak ki a csomagokat, ügyelve arra nehogy a csomagokból kiszabaduló forró gőz megégesse a kezünket.
Egy pohár Chardonnay igyunk hozzá és tökéletesen kerek lesz a világ! 

Tipp:
Fehér bor helyett használhatunk száraz pezsgőt is.


2 megjegyzés: