2014. augusztus 7., csütörtök

Hortobágyi palacsinta, lecsómártással








Szerencsére még mindig jelentős mennyiségben terem a paradicsom és a paprika is kertben, így adott, hogy lecsót is készíthetünk ha kedvünk támad. És miért ne támadna? Szeretjük és kész. Ahány ház annyiféle képen készítik a lecsót. Pár hete is készítettem lecsót, akkor krumplival és gombával dobtam fel. Ma viszont a klasszikus hortobágyi palacsintát értelmeztem újra, és készítettem el lecsómártással.

Hortobágyi palacsinta, lecsómártással

- 6 db alsó csirkecomb

- 2 db lecsópaprika

- 1db hegyes erős paprika

- 4 db közepes paradicsom

- 1 fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- só

- olaj

Egy nagyobb méretű edényben olívaolajon a kockára vágott hagymát üvegesre párolom, majd az időközben kicsumázott és karikára vágott paprikákat és a cikkekre vágott paradicsomokat hozzáadom. A fokhagymát megpucolom és a kés lapjával összenyomom és ezt is hozzáadom. A lecsóalapunkra fektetjük a besózott csirkecombokat és fedő alatt elkezdjük lassú lángon párolni a húst. Nem kell vizet aláönteni, a zöldségekből és a húsból a lassú tűzön való főzés során elegendő folyadék fog keletkezni. A főzés során viszont ha túl sok víz párologna el, akkor pótoljuk azt. Különösebb fűszereket nem igényel a lecsónk, de aki szeretné tegyen hozzá valamilyen zöld fűszert. A combokat időnként forgassuk meg, és főzzük mindaddig amíg a csontról le nem válik a hús. Amikor ez bekövetkezett és a levünk is beforrt, akkor a combokat vegyük ki, és lecsónkat egy botturmix segítségével pürésítsük. Kóstoljuk meg és ha kell egy kis sóval, borssal fűszerezzük még.
Palacsintatésztát készítünk a szokott módon és a serpenyőben mini palacsintákat sütünk. A tányérra öntött lecsómártásra fektetjük a palacsintákat úgy, hogy az alsóra teszünk a feldarabolt húsokból, majd erre jön egy palacsinta, és ezt megint megismételjük. Gyakorlatilag tornyot építünk.
Tejföllel érdemes még meglocsolni, dekorációnak pedig apróra vágott paprikát és paradicsomot is adhatunk hozzá.

Borajánlat:
Siller vagy Kadarka passzol hozzá a legjobban szerintem.

Tipp:
Ha valaki szeretné akkor a lecsós alapba fűszerpaprikát is tehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése