2014. augusztus 9., szombat

Gyros házilag, mentás tzatzikivel és frissen sütött pitával







Bevallom, nem merném teljes mértékben kijelenteni  hogy ez a GYROS autentikus lenne. Rengeteg receptet találhatunk az interneten is amely a Gyros elkészítésében nyújt segítséget, és bizony nem ritkán azzal is találkozunk amelyben ez áll: kész Gyros fűszerrel szórjuk meg a húst.. 
Ilyennel nálam soha nem fogsz találkozni, úgyis mondhatom, hogy nálam tiltólistán vannak a következő gyári kész termékek: leves kockák, kész pácok és társaik. Tavaly az egyik beszélgetésünk során valaki megkérdezte tőlem, hogy akkor mitől lesz íze a levesednek? Mire én nemes egyszerűséggel válaszoltam: a zöldségektől. Amíg Győrben éltem, az ottani piacon (Árkád mellett) a FERI nevű hegykői termelőtől vettük a zöldségeket. Aki esetleg nem tudná annak szívesen elmondom, hogy a hegykői zöldség méltán híres, de természetesen vannak még az országban olyan területek, olyan kiskertek, ahol bizony finom ízletes répa, hagyma stb. terem. Tessék vásárolni ilyet és elfelejteni a leveskockát! Ugyanígy a sültek kész fűszersóját is tessék elfelejteni, az interneten, régi szakácskönyvekben fellelhetőek olyan hagyományos, autentikus receptek amelyek készségesen leírják, hogy milyen fűszerek illenek az adott ételünkhöz. No de vissza a Gyrosunkhoz. Az elmúlt hónapokban kísérletezgettem, hogy hogyan tudnám elérni azt az illatbombát amelyet akkor érzünk mikor az utcán sétálva közelünkben Gyrosost "érzünk", de azt még nem látjuk. Továbbá a gyártók ízfokozójával ellátott ízt is próbáltam eltalálni házilag. Ennek eredményéhez ötvöztem a Görög és az Indiai konyhát, és született meg a saját Gyrosom. Garantálom, hogy sütés után is még órák múlva olyan illat lesz a lakásban mint egy street food-os negyedben....

Gyros

- 1 kg csirkemellfilé

- római kömény (őrölt)

- görög szénamag (őrölt)

- oregánó (őrölt)

- bazsalikom (őrölt)

- fokhagyma

- fahéj (őrölt)

- chili

- fűszerpaprika

- só

- cukor

Pita

- 50 dkg liszt

- 1 csomag instant élesztő

- 1 ek. olaj

- 3 dl. víz

- só

- cukor

Mentás Tzatziki

- 1-2 db kígyóuborka

- tejföl (20 vagy 25%-os) vagy joghurt

- menta

- só

A Gyroshoz a szárított fűszerekből, -a sóból és a cukorból is- 1-1 tk. mennyiséget veszünk és jól belemasszírozzuk a felcsíkozott csirkehúsba. Az illat már ekkor mennyei, úgy érezzük magunkat mintha valamely keleti országban lennénk. Olívaolajon szép pirosra sütjük a húsunkat, vigyázva arra nehogy megégjen a fűszer, illetve a hús ne száradjon ki. A pita elkészítéséhez a kelesztőtálban a liszthez keverjük a többi összetevőt és jól összegyúrjuk. Ezután meleg helyen konyharuhával letakarva kb. 2 órát kelesztjük, majd a 200 fokos sütőben a kb. 1-2cm vastag tenyérnyi méretű lepényeket 15-20 percig sütjük. A sütés felénél megfordítjuk a lepényeket, hogy egyenletesen süljenek. A tzatzikihez az uborkákat legyaluljuk, majd besózzuk, hogy levet eresszen. Ez kb. 15-20 perc alatt be is következik. Ezután a jól kinyomkodott uborkákhoz keverjük a tejfölt vagy a joghurtot és az ízlésünknek megfelelő mennyiségű mentát és tálalásig hűtőben tároljuk.

Tipp:
A húsnak kimondottan jót tesz, ha legalább egy éjszaka pácolódik, ebben az esetben sót csak a sütéskor adjuk a húshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése