2015. április 17., péntek

Szójaszószban pácolt kacsamell karamellizált póréhagymával

Az elmúlt napokban hirtelen nyár lett, amely nálam azt jelenti, hogy egyre többször készítek pácolt, grillezett húsokat, amelyekhez többnyire salátát, vagy grillezett zöldséget eszünk. Nincs is jobb egy könnyű ebéd vagy vacsora elfogyasztása, és némi jófajta bor iszogatásánál. Mivel ezt a kacsát most ebédre ettük, így a bor elmaradt, de egy könnyű, '14-es rozéval vagy egy szintén könnyű száraz, gyümölcsös vörössel szerintem emelni lehetne az élvezeti értékét ennek a szaftos, omlós kacsának. Ennél a receptnél komoly kapcsolatok, vagy inkább úgy mondanám: házasságok köttettek meg. Hiszen a szójaszósz sós íze házasodott a karamellizált póréhagyma édes ízével, valamint a rukkola kellemesen kesernyés (diós) íze, a málnaecet gyümölcsös-savanykás ízével házasodott össze.
Essen szó néhány szó a kacsa pácolásáról is. Azt tudjuk jól, hogy minden húsnak jót tesz a pácolás, legyen az száraz, vagy -én inkább ezt ajánlom- nedves pácolás. Annyit tettem mindösszesen, hogy egy lezárható dobozba helyeztem a beirdalt kacsamellet és nyakon öntöttem a szójaszósszal. Ebben a dobozkában pihent a konyhapulton (!) 2 órát, az első óra elteltével átforgattam a húst, hogy minden oldalon átjárja a szója kellemesen sós íze a húst. Fontos, hogy amíg nincs kánikula, addig legalább 1 órával a sütés előtt vegyük ki a húst a hűtőből, mivel sokkal szaftosabb lesz az a hús, amely szobahőmérsékletből kerül akár a sütőbe, akár a láng fölé. Természetesen más tényező is befolyásolja a hús szaftosságát, de ez nálam bevált, én így sütöm a húst. Másik fontos dolog a kacsamell sütésénél, hogy a sütési idő letelte után egy langyos tányéron pihentessük a húst legalább 15 percig, hogy a húsnedvek szépen le tudjanak üllepedni, és szeletelés közben ne folyjon ki a húsnedv, hiszen akkor nem csak az ízek vesznek el, hanem a hús is rágós lesz.
Érdemes kísérletezni a kacsa fűszerezésével, illetve nem csak a gyümölcs áll jól a kacsának mint köret.









Hozzávalók:

- kacsamell (személyenként 1)

- szójaszósz (kb. 2-3 ek.)

- póréhagyma

- málnaecet

- rukkola

- bors

- barna cukor





 
Elkészítés:

A kacsamelleket beirdaljuk a bőrös oldalukon, borsozzuk és legalább 2 órára bepácoljuk a szójaszósszal. Ha letelt a pácolási idő, akkor egy serpenyőben -zsiradék nélkül- először a bőrös felükkel lefelé elősütjük a húst. Addig sütjük amíg a zsír kiolvad belőle, és szép piros nem lesz, majd átfordítjuk és kb. 1 percig sütjük azt az oldalt. Végül az előmelegített sütőbe tesszük és 160 fokon 15 percig sütjük, félidőben a kisült zsírral locsolgatjuk. Ha a sütési idő letelt, egy langyos tányérra helyezzük a húst, alufóliával letakarjuk és legalább 15 percig pihenni hagyjuk. Abban a serpenyőben amiben a hús sült, a felesleges kacsazsírt leöntjük, csak egy keveset hagyjunk meg. Ebben a zsírban a karikára vágott pórét pirítsuk meg, kevés sót adhatunk hozzá, végül barna cukorral ízesítsük meg. Ízlés kérdése, hogy mennyi cukrot adunk hozzá, de nem kell "gejnek" lennie. Elég ha kellemesen édes.
Tálalás előtt a rukkolát forgassuk össze a málnaecettel, és a vékonyan felszeletelt húst helyezzük rá, és a karamellizált póréval tálaljuk.

Tipp:
Balzsam és vagy vörösbor ecetet is használhatunk ha nincs málnaecetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése