2015. április 21., kedd

Aszalt paradicsommal töltött csirkemell brokkolipürével

Egész éjjel nem tudtam aludni. Hogy "altassam" magam -gondolatban- főztem... Szóval ez a recept úgy hajnali 2-4 között született meg a fejemben.
Az idő egyre melegebb lesz, így egyre inkább háttérbe szorulnak a fajsúlyos, nehéz ételek, felváltják őket a könnyű szárnyas vagy halas ételek, amelyekhez jól passzolnak a zöldség vagy saláta köretek. Rólam elmondható, hogy általában abból főzök amit a spejzban, mélyhűtőben találok, legfeljebb a friss zöldségért ugrom el a zöldségeshez. A képen látható "kompozícióhoz" is mindösszesen a brokkolit kellett frissen beszereznem, minden más "raktáron" volt. Ugyanakkor szomorú szívvel konstatáltam, hogy az aszalt paradicsomom fogytán van, de most ennek ellenére nem spóroltam vele. Ugyan nem látszik, de a töltelékbe került még medvehagyma is. Erősen megy le a szezonja, így amíg és amibe csak lehet, teszek belőle.
Igyekeztem a két fő alapanyagot - a paradicsomot és a brokkolit- kétféle képen is megjeleníteni a tányéron. A brokkoli rózsákból készítettem egy vajas-brokkoli pürét, a szárából pedig egy ress, "harapható" köretet. És, hogy ne legyen csupasz, spagettivel tekertem körbe, kvázi kiegészítve a köretet. A paradicsom egyrészt megjelenik aszalt formában, másfelől grillezett formában is jelen van. Szuper édes fürtös paradicsomot sikerült vennem a zöldségesnél, igaz meg is kérték az árát, de legalább van íze. Az ecetes gyöngyhagyma is kapott pár perces forró "napsütést"a grill alatt, szerintem jól kiegészítette a savanykás íze a paradicsom édeskés ízét.
Bátran ajánlom ezt a rendkívül egészséges ételt egy könnyű nyári estén, vagy hétköznap ebédre egyaránt.





Hozzávalók 2 személyre

- 1 egész csirkemell filé

- aszalt paradicsom

- 1 brokkoli

- medvehagyma

- fürtös paradicsom

- ecetes gyöngyhagyma

- vaj + olaj

- só

- bors


Elkészítése:

A csirkemell filét kinyitjuk, majd óvatosan a tenyerünkkel megklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megtöltjük aszalt paradicsommal, aprított medvehagymával és szorosan feltekerjük. Alufóliára helyezzük, szaloncukor formában jó szorosan feltekerjük, és alaplében vagy sós gyöngyöző vízben főzzük kb. 10 percig. A vízből kivéve kb. 10-15 percig pihetejük, majd az alufóliából kicsomagolva egy serpenyőben olaj + vaj keverékén szép pirosra sütjük. A brokkolit rózsáira szedjük és egy edényben annyi lobogó sós -vagy alaplében- vízben amennyi ellepi, pár percig főzzük. Leszűrjük, -kevés vizet hagyunk alatta- és kb. 3-4 dkg vajat adunk hozzá, végül egy botturmix segítségével pürésítjük. Kóstoljuk meg, ha kell sózzuk, borsozzuk. A brokkoli szárát hámozzuk meg, és főzzük vagy pároljuk addig, még harapható állagú nem lesz. Vigyázzunk, nehogy túl puha legyen, mert akkor nem tudjuk a kifőtt spagettivel áttekerni. A paradicsomokat és a gyöngyhagymát pár percre a forró grill alá tesszük, vagy egy forró serpenyőben kevés olajon pörgessük át.

Tipp:
Az aszalt paradicsom mellé friss spenótot is használhatunk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése