2015. április 24., péntek

Focaccia paradicsommal és rozmaringgal

 Focaccia? Nem ismerős? És ha azt mondom, hogy pizza? Vagy kenyér? Na ugye, hogy ismerjük a focaccia-t! Mert gyakorlatilag mindhárom étel ugyanaz. Mindegyik liszt, olaj, só és élesztőből készül.
Én most (tenyérnyi méretű) focaccia-kat készítettem, mondjuk olyan "kétharapásnyi" méretűeket. Tökéletes választás lehet egy hétvégi vendégváró alkalomra, amikor kiülünk a kertbe vagy a teraszra egy üveg száraz vörösbor kíséretében. A maga nemében egyszerű, puritán, de mégis villantós étel. Gondoljunk bele, hogy amikor a vendégek megérkeznek és előhúzzuk a sütőből a meleg, illatos focacciánkat, és lazán egy deszkára halmozva kitálaljuk nekik! Amikor a ropogós tésztába harapunk, és a langyos, édes paradicsom a friss rozmaringgal a szánkban találkozik, majd mindezt egy korty bor kíséretében kerekké tesszük, na akkor érezzük azt, hogy itt a mennyország..
Nem szeretnék túlzásokba esni, de -szerintem- ennél jobb vendégváró falat nincs. Gyerekjáték az elkészítése, hiszen a tésztát 15 perc alatt össze tudjuk állítani, 1óra alatt megkel, és kevesebb mint 40 perc alatt megsül. A feltétek szabadon variálhatóak, de érdemes friss, idényjellegű alapanyagokat használni, mert az élvezeti értékét sokkal jobban emeli. Jogos lehet a kérdés, hogy a koktélparadicsomnak most van a szezonja? Valóban nem, de kaphatók nagyobb multiknál, zöldségeseknél olyan fürtös koktélparadicsomok is, amelyek ilyenkor is finom, édes ízűek. Legkönnyebb ismérvük, hogy szép pirosak... és, hogy arany árban mérik őket.. De tényleg nem kell belőlük sok, ráadásul zöldségeseknél lehet venni lédig kiszerelésben is. Én ehhez a mennyiséghez kb. 450ft-ot fizettem a zöldségesnek. Viszonyítás képen: ha bolti kész pizza tésztát veszünk (ami a jobbik minőségű) az 600ft-ba kerül, és még nincs rajta semmi, akkor már nem is kerül sokba a paradicsom. Hiszen az a tészta amit mi készítünk, az max. 150ft-ba került. És finomabb is a házi mint a bolti, amibe mindenfajta olyan dogot is tesznek ami nekünk nem kell. A tésztába egyébként még tettem aprított friss medvehagymát is. Ez opcionális, de szerintem jól passzol ebbe az ételbe, ráadásul már nem sokáig lehet élvezni a friss medvehagymát, hiszen a szezon végéhez érkeztünk. 







Hozzávalók:

- 50 dkg liszt (én kelt tésztákhoz valót használtam)

- kb. 2 dkg friss élesztő

- 2-3 dcl. víz

- 2 ek. olaj

- 8-10 db fürtös koktélparadicsom

- friss rozmaring

- friss medvehagyma

- só







Elkészítése:

A lisztet, olajat és a sót az aprított medvehagymát egy keverőtálba tesszük, majd hozzáöntjük a langyos, cukros vízben felfuttatott élesztőt. Kézzel jól kidolgozzuk -vagy ha valakinek van, akkor géppel dolgozza- szép simára a tésztát. Ezután letakarva a kétszeresére kelesztjük a tésztát. Ha ezzel megvagyunk, egy lisztezett deszkán vékonyra -2-3mm vastagra- nyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval vagy pohárral korongokat formázunk. A negyedekbe, vagy félbe vágott paradicsomokat jól nyomkodjuk bele a korongokba, nem baj ha a leve kifolyik. Sózzuk, borsozzuk meg és kb. 5-10 percig kelesszük a tésztát. Locsoljuk meg vékonyan olajjal, majd az előmelegített 220 fokos sütőbe tegyük be kb. 30 percre sülni a tésztánkat. Ha már szép ropogósra sültek a focacciak, vegyük ki őket, és tépkedjünk rájuk rozmaringot. 

Tipp:
Bazsalikommal és olajbogyóval is készíthetjük, úgy is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése