2014. december 15., hétfő
Szimplán paradicsomos marharagu
Az előző bejegyzésemben írtam, hogy a marhafartőből 2 különböző ételt készítettem. Most a második verziót prezentálom nektek, amely egy kellően fűszeres paradicsomos marharagu. Mondanám, hogy olaszos, de nem mondom. Bár tény, hogy inkább az olasz konyhára (is) jellemző fűszereket használtam, no és a tészta is inkább az olasz konyhára hajaz, de maradjunk annál, hogy szimplán paradicsomos marharagu. Szerintem a marhafartő eléggé jól tűrte a paradicsomos fürdőt, hogy így fejezzem ki magam. Hálájának jeléül kellőképp puhára főtt. Szerintem jól harmonizált a fűszerekkel is amiket használtam, ezek a következők voltak: zsálya, kakukkfű, fokhagyma. A végeredmény egy kellően pikáns, kissé édeskés ragu lett, amelyet akár egy szelet kenyérrel is lehetett volna elfogyasztani egy testes, száraz vörösbor mellett.
Hozzávalók:
- kb. 40 dkg marhafartő
- 1 konzerv paradicsompüré (vagy házi paradicsomlé)
- 4 gerezd fokhagyma
- friss zsályalevél
- friss kakukkfű
- 1 vöröshagyma
- olaj
- só, bors
- tészta
Elkészítése:
A húst megtisztítjuk az esetleges inaktól, hártyáktól és olyan "emberes" méretű kockákra vágjuk. Egy magasfalú edényben kevés olajat hevítünk és a húsokat erős lángon jól megpirítjuk. Ennek azért van jelentősége, hogy a hús magában tarthassa a húsnedveket, így kellően ízletes, és puha is lesz a főzés végére. Ha a húsokat jól megpirítottuk, akkor egy tányérra szedjük ki őket. Az edényben lekapott, égett részeket ne mossuk el, hiszen azokban is ott vannak az ízek, kár lenne ha elvesznének. Ezeket a leégett részeket vagy alkohollal vagy apróra vágott vöröshagymával tudjuk felszedni. Tehát a hagymát is megdinszteljük, ha szükséges kevés olajat adhatunk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, akkor a paradicsompürét pirítsuk le, sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a fűszernövényeket is. A fokhagymát apríthatjuk is, de reszelve sokkal intenzívebb lesz az íze. Helyezzük a húsokat -a kiengedett levükkel együtt- a fűszeres, paradicsomos szószba, kevés folyadékkal (víz, alaplé, vörösbor, barna sör) öntsük fel, és fedő alatt főzzük puhára. Ha ezzel megvagyunk, akkor főzzük ki a tésztát, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Aki szeretné, az a tálaláskor reszelhet hozzá parmezán vagy pecorino sajtot. Illetve a raguba használhat más zöld fűszernövényt is, jól illik bele az oregánó és/vagy a bazsalikom is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése