2014. október 23., csütörtök

Vajas rozmaringos csirkemell, zelleres krumplipürével




Ezt az ételt a "mi van a spejzban" történet szülte. Azt láttam, hogy a hűtőben 3 egész mellfilé várja földi életének utolsó felvonását, de azt nem tudtam eldönteni, hogy milyen formában. Szóba került a gyrostól kezdve a töltött csirkemellig minden, de valahogy semmire se tudtam azt mondani, hogy hűűűű de megkívánnám. A spejzban -lévén hét eleje volt- pár szem krumpli, gyökérzöldség, saláta, hagymák, paprika és paradicsom, no és egy fél zeller képviselte a zöldség szekciót. És ekkor jött az Isteni szikra, mi lenne ha a fél zellerből és a pár szem krumpliból csinálnék pürét egy kis vajjal és petrezselyemmel, a csirkét pedig a rozmaring-fokhagyma duo kísérné utolsó földi útjára. Aki(k) olvassák a blogomat ők tudják, hogy általában én az alacsony hőmérsékleten való sütés mellett kardoskodom, és ez most is így volt. Ettől (is) maradt "szaftos" és omlós a hús, no meg a vajtól. És bizton állítom, hogy életem egyik legjobb rozmaringos csirkéjét, illetve püréjét sikerült elkészítenem. Ezt egyrészt onnan tudom, hogy Andi 2x is evett ebből az ételből, másfelől Bobek macska is repetáért nyávogott. Kell ennél több visszajelzés?






Rozmaringos csirkemellfilé 

- csirkemellfilé

- friss rozmaring

- fokhagyma

- só

- bors

- olaj+vaj

Zelleres krumplipüré

- zellergumó

- krumpli

- só

- vaj


A csirkemellfiléket az esetleges lógó "cafatoktól" megszabadítjuk, megmossuk majd megtöröljük. Egy sütőtálat vékonyan olajjal kikenünk, majd -és most tessék figyelni, bár lehet nem lesz új amit írok- megsózzuk és borsozzuk ezt az olajat. Erre helyezzük rá a melleket, amelyeket felülről is megsózunk és friss, aprított rozmaringot nyomkodunk rájuk. A sütőtálba még 1-2 gerezd összenyomkodott fokhagymát is teszünk, és kevés folyadékot öntünk a mellek alá. A csirkék tetejére 1-1 darabka vajat is teszünk, és alufóliával letakarva az előmelegített 140 fokos sütőbe kb. 1-1,5 óra alatt megsütöm. Az utolsó 30 percben gyakran locsolgatom a vajas-fokhagymás lével, ez segít abban, hogy ne száradjon ki a mellünk. A sütési idő függ a mellek vastagságától is, ezt vegyük figyelembe. Amíg a hús sül, addig a megpucolt és apró kockákra vágott zellert és krumplikat sós vízben puhára főzzük, végül pürésítjük és egy kevés vajjal montírozzuk.

Tipp:
A zelleres krumplipürébe adhatunk friss aprított petrezselymet is, amely mind színben, mind ízben feldobja a köretünket. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése