2014. szeptember 14., vasárnap

Szőlőkrémleves





Itt van az ősz, itt van újra. Sajnos a kertekből elfogynak a friss zöldségek, viszont felváltja a helyüket más, őszi gyümölcsök, mint például a szőlő. Magam az "ivólé" változatát szeretem, úgy mint fehér, rozé, vörös... No de mi most krémlevest készítettünk belőle, szó szerint pikk-pakk elkészült. Szerencsére van egy elég komoly gyümölcs centrifugánk, így adott volt, hogy friss gyümölcsből készítjük, azaz nyerjük a levet hozzá. Kb. 3,5 kg szőlőt vettem, abból 1,5 liter tiszta szőlőlevet nyertünk. Csókos vagyok a zöldségesnél, így olyan szőlőt ajánlott, amely viszonylag lédús. Kicsit ugyan savanykás volt, na de mit is várhattunk ilyen nyár után? Eső ugye volt, na de a napsütés, az bizony eléggé kevésnek bizonyult a cukrosodáshoz. Sebaj, mi most "megkereszteltük" Petőházival, de mézzel is el lehet érni a kívánt édes ízvilágot.





Szőlőkrémleves

- 1 liter szőlőlé vagy must

- 1-2 dl tejszín (habtejszín)

- vaj

- cukor

- 1 tk. őrölt fahéj

- só

- étkezési keményítő

- mentalevél

- citrom


A 2 evőkanálnyi cukrot karamellizáljuk egy diónyi vajon, majd a szőlőlevet hozzáöntjük és ízesítjük az őrölt fahéjjal. Hozzáadunk egy csipetnyi sót, ez bármi meglepő is, de az édes ízt fokozza. Esetleg ha szükséges további cukrot, vagy mézet adhatunk hozzá. A cukor mennyisége csak irányadó nálam, hiszen ez függ a szőlő édességétől, illetve az ízlésünktől. Ha elértük a kívánt ízhatást akkor a tejszínt hozzáadjuk és egy kézi habverő segítségével szép simára keverjük. Én mindig habtejszínt használok, most 35%-os tejszínnel dolgoztam. Figyeljünk arra, hogy a vaj is eléggé zsírdús, ezért inkább apránként adjuk a tejszínt hozzá, kóstolgassunk, mert akár el is viheti a szőlő ízét, azaz elnyomhatja a zsírosságával. A tejszín hozzáadását követően pár perc forralás után a vízzel kikevert étkezési keményítővel beállítjuk a megfelelő konzisztenciát.   

Tipp:
Egy fél citrom levével pikánsabbá tehetjük a levesünket, és érdemes félbevágott szőlőt hagynunk levesbetétnek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése