2016. október 1., szombat

Zsályás sertésszűz paszternák pürével, cékla chipsszel és szőlőlekvárral

... az úgy kezdődött, hogy ajándékba kaptam szőlő lekvárt...(is)

Mondhatnám azt is, hogy a gombhoz vettem a kabátot, de azért ez nem teljesen így volt. A recept már tegnap megszületett a fejembe, hiszen anyukám jóvoltából kaptunk egy szép, karcsú sertésszüzet, amely az egyik kedvenc alapanyagom. Innentől kezdve már tudatosan válogattam hozzá a többi hozzávalót. Lévén, hogy ősz van (még akkor is, ha ma 25 fok volt), így olyan alapanyagokat szerettem volna a tányéron viszont látni, amelyek az őszhöz köthetőek. Így jött képbe a cékla, a paszternák, a zsálya, és végül a szőlőlekvár. Én alapból szeretem a gyümölcs-hús kombót, így a szőlőlekvár nem volt annyira merész. De figyelem! Nem édes ez a recept, tehát, a lekvár csak egyfajta ízfokozóként jelenik meg. A szőlőlekvárt pedig az egyik blogger társamnak köszönhettem, és azt gondolom ennél jobban nem is tudom neki hálámat kifejezni mint, hogy rögtön egy recepthez használtam fel. A paszternák püré új belépő volt nálam, tudtam, hogy létezik de valahogy eddig nem vettem. Kár, hogy eddig vártunk vele. Andival közösen állapítottuk meg, hogy valami eszméletlenül finom, és biztos, hogy ezentúl többször veszünk. Az íze -szerintem- kissé édeskés, az illata viszont hasonlít a fehérrépáéhoz. Kevés vajjal és sóval pürésítettem, kellemesen krémes állagra sikeredett.
A zsálya a kertben terem, így frissen szedtem a hús sütéséhez, amely azt gondolom jól illik ebbe az ételbe. Alapjában minimál fűszerezést használtam, mert a zsályán kívül csak sót és frissen őrölt borsot használtam.
A cékla chipsszet egyfelől a színe miatt használtam, másfelől pedig a textúrája miatt. Hiszen jó érzés ráharapni a krémes állag mellett valamilyen ropogósra is.
Lehet, hogy hihetetlen, de ez az étel bruttó 1 óra alatt elkészült, tehát akár a későn kelők is "összedobhatják" egy vasárnapi ebédre.


Hozzávalók 2 személyre

- 1 db sertésszűz (kb. 40dkg)

- 1 cékla (kisebb)

- 2-3 db kelbimbó

- 3-4 db paszternák

- zsálya (3-4 levél)

- vaj (kb. 10dkg)

-szőlőlekvár

-só

-bors

- olaj a chips sütéséhez




Elkészítése

A szobahőmérsékletű sertésszüzet sózzuk, borsozzuk és egy forró serpenyőben kevés olajon kérgezzük meg. A lángról levéve a forró serpenyőbe egy diónyi vajat dobjuk, és adjunk hozzá 2-3 zsálya levelet, majd jól forgassuk össze a hússal. Az előmelegített 100 fokos sütőbe tegyük a húst (serpenyőstül) és 15-20 percig süssük. Félidőben locsolgassuk meg a húst a zsályás-vajas "páccal" majd a sütési idő után egy tányérra tegyük ki a húst, fóliázzuk le, és legalább 10-15 percig hagyjuk pihenni. Ez idő alatt készítsük el a paszternák pürét. A megpucolt paszternákot daraboljuk fel, és sós vízben főzzük puhára, majd turmixoljuk le kb. 2 tk. vajjal. Ha kell sózzuk meg. A céklát pucoljuk meg, majd egy vékony pengéjű késsel vágjunk hajszálvékony szeleteket, és forró olajban süssük ropogósra. Ezután papírtörlőre tegyük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.

Tipp:
Ha nem kapunk paszternákot, fehérrépával is elkészíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése