2016. október 20., csütörtök

Burgonyakrémleves kolbász chips-szel

...az egyszerű néha jobb...

Vagy még jobb. Mert végül is ki ne szeretné ha egy fárasztó munkanap után csak 1-2 összetevőből kellene összedobni valami finomat, pláne meleget. Mert ebben a napok óta tartó esős, nem szeretem időben pont egy ilyen forró krémlevesre vágyik a legjobban az ember. Na, és persze az sem utolsó, hogy azért tartalmas legyen. Mivel a krumpli és a kolbász külön-külön is laktató, így nem kérdés, hogy egy ilyen levessel ha nem is tudnánk egész nap téglát hordani, de legalább 1-2 óráig azért kibírjuk különösebb kalória bevitel nélkül. Pláne, ha még a levesbetétet is krumpliból készítjük. Ez egy opció, és ugyan megnöveli a készítés idejét, de megéri, mivel még tartalmasabb levest kapunk ezáltal. Mi bevállaltuk, és nem bántuk meg, hogy időt fordítottunk rá. Gyakorlatilag egy krumpli galuskát (nudlit) készítettünk. Azaz úgy is mondhatnám, hogy ez egy dupla krumpli leves. Pardon. Dupla burgonya leves. A fűszerezése a legminimálisabb, mert a só, bors duón kívül semmi nem került bele a levesbe mint fűszer. De.. nem én lennék, ha  ennyiben hagytam volna a dolgot. Ugyanis csirke alaplével dolgoztunk, ez volt az alapja, az íze, a fűszere, a kraftja a levesnek. Figyelem! NEEEEEM kockából, hanem valódi csirke alkatrészekből készített alaplével dolgoztunk!.
Krémleves, de nem tettem bele tejszínt, sem tejfölt... gyakorlatilag a krémességet a krumpli önmagával történő sűrítése adta, és a csirke alkatrészekből kifőtt zsíros íz. Ennyi. Tehát, akár mondhatjuk azt is, hogy laktóz mentes ez az étel.
Érdemes ilyen hideg napokon egy forró krémlevest készíteni, mert nem csak a testünket, hanem a lelkünket is felmelegíti.

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez

- 1 kg burgonya

- 0,5l csirke alaplé + 0,5l víz (vagy zöldség alaplé, esetleg víz)

- 15 dkg száraz kolbász

- 1 babér levél

- só


A krumpli galuskához

- 30 dkg burgonya

- kb. 15 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)

- 1 tojás

- só

- bors




Elkészítése

Először készítsük el a krumpli galuskákat. Egy lábasban tegyük fel a pucolt, darabokra vágott krumplit sós vízbe főni. Addig főzzük míg teljesen puha nem lesz a krumpli. Ha ez megtörtént, szűrjük le a krumplit és hagyjuk kihűlni. Ha a krumpli kihűlt, adjuk hozzá apránként a lisztet és a tojást. Annyi lisztet, amennyit felvesz, azaz jól összeáll. Egy lisztezett deszkára tegyük ki, és ujjnyi vastagra nyújtsuk ki, majd galuska formákat vágjunk le belőle, és sós vízben főzzük ki pár perc alatt. Akkor jó, amikor már feljöttek a galuskák. Szűrjük le, és tálalásig tegyük félre. A leveshez egy leveses edényben feltesszük az alaplé + víz keverékébe főni a pucolt, közepes méretűre vágott krumplikat a babérlevéllel együtt. Amikor már megfőttek, kivesszük a babért és egy botturmix segítségével pürésítsük a levest. Igyekezzünk homogénre turmixolni. Ha túl sűrű lenne, akkor vízzel tovább hígíthatjuk. Sózzuk, borsozzuk meg. Egy serpenyőben olaj nélkül a vékony karikákra vágott kolbászokat lassú láng felett süssük addig míg a zsírjukat kiengedik, és ropogóssá sülnek. Tálaláskor a leveshez adjuk a kolbász chipseket és a krumpli galuskákat.

Tipp:
Tálaláskor tejföllel vagy a kolbász kisült zsírjával meglocsolhatjuk a levesünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése