2016. május 13., péntek

Quesadilla spenóttal és spárgával töltve

....valamint újkrumplival

Ma, amikor megtoldottam az amúgy is hosszú hétvégét egy nap szabadsággal, azt tudtam, hogy 1-2 órára azért belépek a céghez, -és ez nálam inkább 2 óra mintsem 1- tehát nem gondoltam nagy ebédbe belefogni mikor hazaérek. Meg különben is. Péntek van, a nagy evészeteket, a masszívabb ételeket nem erre a napra szokás időzíteni Ráadásul holnap öcséméknél nagykanállal eszünk, így teljesen felesleges lett volna ma valami masszívabb ételbe belevágni.
Összefoglalva: amolyan késő délelőtti, korai ebédet gondoltunk ma Andival, aki szintén vett ki egy nap szabadságot. És mivel erre hellyel közel készültünk, így tegnap vettünk egy doboz spenótot. Lesz belőle valami alapon... Volt még "készleten" tortilla, meg újkrumpli, továbbá fél csomag spárga. Nem kellett sokat gondolkozni rajta, ebből összehozunk egy amolyan zöld, tavaszi quesadilla-t, amely gyakorlatilag olyan mint egy melegszendvics. Hiszen rengeteg sajtot tettünk még bele a töltelékben, amely egyben a ragasztó szerepét is betöltötte, mindamellett, hogy a kellemes finom ízét is imádtuk ebben az ételben. Ki milyen sajtot használ ilyenkor, de a tapasztalatom az, hogy a füstölt sajt ebben az esetben nem jó, inkább egy kevésbé karakteres sajt az ami passzol a friss zöldségekhez. El tudtam volna képzelni valamilyen friss sajtot is, esetleg camambert sajtot is. Mi eredeti gouda sajtot vettünk, azzal dolgoztunk.
Ez az étel belefér a villámgyors kategóriába, bruttó 30 perc alatt ott pihent a tányérunkon a quesadilla. Sőt, ebbe még egy 5 perces üzleti telefon is benne volt, mert hát ugye ma munkanap volt, és így jár az aki nem kapcsolja ki a telefonját mikor szabadságon van.
Rengeteg opciót lehetne felhozni példaként, hogy mivel érdemes megtölteni a tortilla lapokat, szó szerint csak az ízlésünk, és a kedvünk szab határt. Mi ketten vagyunk Andival, így nem bajlódom a házi tortilla készítésével, találtam az "A" betűs diszkont áruházban jó fajta tortilla-t, árban, és minőségben is meg vagyunk vele elégedve. De ha valaki nagyobb mennyiségben gondolkodik, illetve szeretne spórolni, az bátran készítse saját maga otthon a tortilla lapokat.
Tökéletes választás ez az étel ebédre vagy vacsorára, illetve vendégváráskor is tuti befutó lehet. Hozzá egy pohár jó fajta rozé, vagy egy Írsai, és máris érezzük a Dolce Vita-t.

Hozzávalók 2 személyre

- 1 csomag tortilla (pontosabban 4 lap)

- 2 marék friss spenót

- 5-6 vékony zöldspárga

- 2-3 db apró újkrumpli

- 20 dkg sajt (nálunk gouda)

- só

- bors

-  1 duci gerezd fokhagyma

- kevés vaj





Elkészítése

A krumplikat hámozzuk meg, és vágjuk tetszőleges formára, a lényeg az, hogy viszonylag kisebb méretűek legyenek. Tegyük fel a krumplit ezután sós vízbe és főzzük harapható állagúra. Amikor a krumpli kellemesen harapható, akkor a 2-3 részre vágott spárgát is dobjuk a krumplihoz, 1-2 percre. Szűrjük le a krumplit és a spárgákat, majd egy serpenyőben kevés vajon futtassuk meg a spenótleveleket, és adjuk hozzá a krumplit és a spárgát. Sózzuk, borsozzuk, reszelt fokhagymával ízesítsük. Amikor a spenótlevelek összeestek, akkor szedjük ki a zöldséges tölteléket egy tányérra. A serpenyőbe tegyünk bele egy tortilla lapot, erre tegyük a zöldséges keverék felét, a reszelt sajt felét szórjuk rá körbe a lap tetején, szélén is, és egy másik tortilla lapot tegyünk rá. Óvatosan nyomjuk össze az egészet, és alacsony láng felett addig süssük amíg a sajt teljesen meg nem olvad. Ez kb. 3-4 perc. Fordítsuk meg az egészet egy lapát segítségével, és a tortilla másik oldalát is süssük meg kb. 2-3 percig. Nem baj ha a sajt kifolyik, az annak a jele, hogy jól dolgozunk.A töltelék másik felét is ugyanígy használjuk fel a másik adaghoz.

Tipp:
Ruccolát, esetleg más tavaszi salátát is kínálhatunk mellé, kevés olajjal és pár csepp ecettel összeforgatva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése