2016. május 27., péntek

Lazacos-spenótos szendvics

....amikor már unod a májkrémet.....

Pedig, hogy szeretem a jófajta, igazi májkrémet. Meg a felvágottat is, de valljuk meg: egy idő után rá lehet unni. Akkor jön az opció, hogy meleg vacsorát kellene készíteni, de amikor már a napi hőmérséklet karcolja a 30 fokot, akkor nehezen állunk neki főzni, pláne sütni. De....van a kettő között egy olyan vékony rézsű, amikor az ember azt az 5-7 percet kibírja a forró serpenyő mellett, és egy villámgyors, kvázi melegszendvicset tud készíteni vacsorára, vagy éppen késő délelőtt egy amolyan brunch-nak. (reggeli-ebéd). Mi leginkább este szoktunk ilyen, vagy ehhez hasonló szendvicset készíteni, és többnyire füstölt lazacot és mozzarellát teszünk bele a szendvicsbe. Azonban, most jó áron kaptam bébi spenótot, így nem volt kérdés, hogy akkor azt is "beküldöm" a két kenyér közé, hogy kellően felturbózzam vele a "szendónkat".
Sokszor hallani, hogy kevés halat eszünk. Ennek különböző, többnyire beszerzési okai vannak. Szerintem. Ugyanis mi nem preferáljuk a különböző ismeretlen halakból származó haltörzseket, meg halszeleteket. És sajnos leginkább ezeket árulják a multik. Így többnyire a füstölt lazaccal próbáljuk a szervezetbe bejuttatni azokat a fontos Omega 3, illetve Omega 6 zsírsavakat, amelyek kellenek a szervezetünknek.
Még egy fontos mondanivaló. Sokszor ért korábban az a "vád", hogy sznob volnék, mert lazacot eszem. Szerintem a lazac nem a gazdagok kiváltsága. Elmondom: kemény 600 ft-ért vettem (50%-al) a 100g szeletelt füstölt lazacot, amely kettőnknek egy vacsorára éppen elég. Ha egy normálisabb felvágottat vesz az ember, az közel 400ft-ba kerül (100g), és valljuk meg őszintén: ki tudja miből készül... Viszont a lazac 100%-ban tiszta, azaz lazac. Nyilván nem fogunk púpra lakni belőle, de vacsorára nem is az a cél. Ráadásul a spenót és a mozzarella ad annyi plusszot, hogy a kellemes jóllakottság érzete meglegyen.
És még egyszer a hal mellett kardoskodva: rendkívül egészséges, ráadásul teljes kiőrlésű kenyeret használtunk ehhez a szendvicshez.
Akár reggelire, akár vacsorára készítjük, egy biztos: sosem marad belőle.....

Hozzávalók 2 személyre:

- 10dkg szeletelt füstölt lazac (kb. 6-7 szelet)

- 1 mozzarella

- 2 marék friss spenót

- vaj

- só

- bors

- fokhagyma (1 gerezd)

- szeletelt kenyér (kb. 6-8 szelet)

Elkészítése:

Egy serpenyőben kevés vajon pároljuk meg a spenótot (2-3 perc). Amíg párolódik, fűszerezzük reszelt fokhagymával, sóval, és borssal. Amikor összeesett a spenót, vegyük ki egy tányérral. Ugyanabban a serpenyőben kevés vajat olvasszunk meg, és tegyük rá az előzőleg összerakott szendvicseket (kenyereket), amelyek a következőkből állnak: egy szelet kenyérre tegyünk egy szelet lazacot, erre jön a párolt spenót, és a karikára vágott, ízlésnek megfelelő mennyiségű mozzarella. Ezt zárjuk egy másik szelet kenyérrel. A mozzarella azért is jó, mert semleges ízű, viszont rendkívül jól olvad, ezáltal jól összetapasztja a szendvicset. 
A serpenyőbe tesszük a szendvicseket, a tetejükre tegyünk egy tányért, amire valamilyen nehezéket (pl. vízzel teli lábast), hogy jól leszorítsa a kenyereket. Lassú láng felett, kb. 5 percig pirítsuk a szendvicseket. Ezután fordítsuk meg, és szintén nehezékkel leszorítva 2-3 percig pirítsuk meg a másik oldalát is kenyereknek. Ha jól dolgoztunk, akkor a szendvicsünk kívül ropogós, belül az olvadt sajttól lágy lesz.

Tipp:
A szendvicset tovább fokozhatjuk keményre főtt szeletelt tojással, és vagy friss salátát is adhatunk még hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése