2016. május 21., szombat

Sajttorta kandírozott hibiszkusz virággal

sok krém+ kevés munka= sajtorta

Mondom ezt én, akinek a fotózás, utómunka és a blog megírása jutott mindebből. Persze akkor is így van ez, mert Andi kb. 30 perc alatt elkészítette ezt az édességet, vagy desszertet, amely valljuk meg őszintén: nem túl kalóriaszegény. De nem is a fitten diétásan című rovatot szerkesztem (remélem nincs ilyen). Most amikor az epernek szezonja van, jogosan vetődik fel a kérdés: miért nem abból készítettünk desszertet? Nos a válsz roppantmód egyszerű: mert a múlt héten már tettünk fel eperhabot, másfelől ahogy a blog nevében benne van a "csemege" szó, így olyan alapanyaghoz nyúltunk amely -reményeink szerint- csemege. Hiszen nem minden sarki boltban tudunk kandírozott hibiszkuszhoz hozzájutni. Sokszor írtam Zolikanéniről, akitől vásároljuk a zöldség-gyümölcs nagy részét, azonban itt Tatán van egy másik zöldséges is ahova kimondottan az aszalt, kandírozott gyümölcsök miatt járunk. Itt álljunk meg egy szóra. A hibiszkusz se nem zöldség, se nem gyümölcs. Hanem egy virág. Tehát akkor kandírozott virágért járunk a másik zöldségeshez. Én kevésbe rajongok ezekért a kandírozott "cuccokért", de mivel Andi szereti, így azért én is dézsmálom a készletet amikor veszünk ilyeneket. De most nem önmagában ettük, hanem az egyik kedvenc desszertembe került, amely a sajttorta. Ismerőseim, családom tagjai jól tudják, hogy én kimondottan azokat a desszerteket, süteményeket szeretem, amelyek eszméletlenül krémesek. Ha két szóval kellene jellemezni akkor csak ennyit mondanék: Nyelni kelljen. Pont.
És ez a desszert pont ilyen. A képen is látszik, hogy a keksz alapja meglehetősen vékony, erre kerül nem kevés krém. Méghozzá sajtkrém. Éppen ezért írtam a bejegyzés elején, hogy nem kalóriaszegény. De hát ez van, ezt így kell elfogadni. Csak zárójelben jegyzem meg, ennek kompenzálása érdekében ma 2x kerültük körbe a Cseke tavat, amely kb. így 6 km volt.
Ezekben a nyári melegekben szerintem kiváló választás lehet ez a desszert, mert nem kell a sütőt bekapcsolni az elkészítéséhez. És gyorsan elkészül. Ez sem utolsó szempont, nem igaz?

Hozzávalók 2 db 12cm ármérőjű tortaformához:

Keksz alaphoz:

- 8 db zabpelyhes keksz

- 5 dkg vaj

Sajtkrémhez:

- 20 dkg natúr sajtkrém

- 2 dl sűrű joghurt

- 2 ek. porcukor

- 2 dkg vaj

- fél vaníliarúd kikapart magja

- fél citrom reszelt héja

- 1 csomag zselatinfix

- 3+2 fej hibiszkuszvirág





Elkészítése: 

A vajat felolvasztom, a kekszet ledaráljuk és az olvasztott vajjal jól összeforgatjuk. Az így kapott kekszmorzsát a formák aljába lenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül. Egy nagy tálba tesszük a sajtkrémet, a sűrű joghurtot, a porcukrot, a vajat, a vaníliát, az aprított 3 db hibiszkusz virágot, és a lereszelt citromhéját. Robotgéppel simára dolgozzuk és egy tasak zselatinfixet apránként hozzáadunk. Az így elkészült krémet a kekszalapra simítjuk és hűtőbe tesszük pár órára amíg megdermed. Tálaláskor 1-1 hibiszkusz virággal díszítjük.

Tipp:
Idénygyümölccsel vagy más kandírozott gyümölccsel is elkészíthetjük
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése