2016. május 7., szombat

Gömbcukkini füstölt tokhalas rizottóval töltve

...halat hetente legalább egyszer kell(ene) enni...

Szerintem sokan egyetértenek ezzel. Mi betartjuk ezt az "elvárást", leginkább tonhalsaláta, vagy füstölt lazac kerül az asztalra. Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy sznob vagyok, ki kell, hogy ábrándítsam. Többször levezettem a képletet már a családomnak, ismerőseimnek, kollégáimnak, hogy bizony az előbb említett alapanyagok bizony olcsóbbak, mint ha vennénk valamilyen agyon vizezett, vagy az Isten tudja miből készített felvágottat. A füstölt lazacot ha veszünk (akcióban) akkor az kb. 5-600 Ft/ tálca, -ami kettőnknek elég egy vacsorára- míg ha veszek egy normálisabb felvágottat az sem kerül kevesebbe mint 400 Ft, és akkor még nem tettünk a "zsömlébe" semmit, csak felvágottat. Na, ennyi számtan után térjünk rá a receptünkre. Két új szereplővel hozott össze a sors, abból is az egyik a füstölt tokhal volt, amely teljesen új volt számomra. Napok óta szemeztem vele a multiban, mígnem a mai napon az utolsó tálcát kiemeltük a hűtőből és magunkkal hoztuk haza. Eszméletlenül finoman füstölt, -nem tolakodóan füstölt- ízt éreztünk a kellemesen száraz szeletelt tokhalban. Még egy érdekessége van ennek az alapanyagnak, mégpedig az, hogy magyar termék.
A másik újdonság a gömbcukkini volt. Bármennyire is járatos vagyok a gasztronómia terén, én eddig nem találkoztam a gömbcukkinivel. Kövezzenek meg, de ez van. Pedig a cukkinit szeretem. A héten "zolikanéni" zöldséges boltjában találtunk rá, talán 5-6 db volt neki is, és mióta megvettük azóta sem láttuk újra, mint ahogy előtte sem. Pedig "zolikanéni" elég jó felhozatallal rendelkezik. Azért is hoztuk el, mert úgy hirdette, hogy tölteni való. És mennyire így van.... Ma estére gondoltuk megtölteni valami finom töltelékkel. Azt tudtuk, hogy hallal fogjuk tölteni, de eredetileg füstölt lazacra gondoltunk, végül a tokhal le a befutó. Mivel kellett valami ami összefogja a halat mint tölteléket, így esett a választás a rizsre, azon belül a rizottó változatára. A rizottó krémes állaga ellensúlyozta a hal szárazságát.
A cukkini kikapart részét is felhasználtam a rizottóhoz, amihez a főzési idő lejárata után a tatai piacon vett házi vajat és rengeteg friss kaprot adtam hozzá.
Nálunk ma vacsorára készült ez az étel, de akár előételnek is el tudom képzelni, vagy salátával könnyű ebédnek is

Hozzávalók 2 személyre

- 4 db gömbcukkini

- 10 dkg füstölt tokhal

- egy "jó marék" rizottó rizs

- alaplé (2-3 dl.)

- 1 dl. száraz fehér bor

- egy csokor friss kapor

- 1 mozzarella

- só

- bors

-  1 diónyi vaj



Elkészítése

A cukkinik tetejét vágjuk le, és a belsejüket vájjuk ki. Pici sóval szórjuk meg a cukkinik belsejét. Készítsünk rizottót, majd amikor félpuha már a rizs, akkor adjuk hozzá az apróra vágott cukkini kivájt belsejét. Amikor már a rizs megpuhult, keverjük hozzá az aprított kaprot, majd hideg vajat adjunk hozzá, hogy kellően krémes legyen. Várjunk addig míg nem lesz már forró, és akkor adjuk hozzá az apróra vágott tokhalat. Ezzel a halas töltelékkel töltsük meg a cukkiniket, majd a tetejükre 1-1 szelet mozzarellát tegyünk, és az előmelegített 180 fokos sütőbe tegyük be sülni kb. 20 percre, vagy addig amíg a sajt megpirul.

Tipp:
Aki szereti a töltelékbe aprított kapribogyót is tehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése