2016. február 2., kedd

Citromos csirkemell hagymás-paprikás bulgurral

....még mindig szeretem a fűszeres csirkés ételeket...

..És persze nem csak a fűszeres csirkét. Bár azt gondolom sokan egyetértenek velem akkor, amikor azt állítom: a csirke nagyon is kívánja a fűszereket. Igenis jól áll a csirkének a fűszer. Pláne az intenzív fűszer. Na nem azt mondom, hogy borítsunk minden fűszert a csirkére, de ne fukarkodjunk vele ha már használjuk. Pláne, ha "ipari" csirkével van dolgunk. Márpedig szinte mindig csak azzal van dolgunk. Sajnos. A multi polcán azonban lehet kapni -állítólag- szabad tartású csirkét is, én most ezt vettem meg kedvezményes áron, és ezzel dolgoztam. Évente 1-2x belefutok ebbe a csirkébe akkor, amikor nagyon le van árazva, és azt tapasztalatból mondom, hogy tényleg van különbség a snassz ipari, és a szabadon tartott csirke között. Hát még ha háztáji csirke akad a kezünk, azaz a késünk alá! Annak milyen finom az íze!
Ha fűszeresebb ízekre vágyom, mondjuk úgy, hogy keleti fűszerekkel dolgozom, akkor szinte mindig vagy rizs, vagy bulgur a köret. A rizsnél is a jázmin rizs ami ezekhez a fűszerekhez jól megy. A bulgur amúgy nem annyira ismeretlen manapság, de mégsem mondanám hétköznapinak. Viszont egészséges, és gyorsan elkészíthető. Én a bulgurt is alaplével öntöm fel, ad neki egy alapízt. Még jobb lett volna, ha csirke csontból készült volna ebben az esetben, de az nem volt, viszont hagyma, babér, egész bors, és 30-40 perc türelem volt, így ezek után egy kellemes ízű alaplevet kaptam. Én nem főzőm a bulgurt, hanem a forró alaplével egyszerűen felöntöm, és fóliával letakarom, majd hagyom megdagadni, -kb. 15 perc- magába szívni az alaplevet. Nekem ez bevált, de ha valaki főzni akarja, akkor hajrá. Mivel a bulgur -még az alaplé ellenére sem túl ízes, így érdemes dúsítani mondjuk zöldségekkel. Színben is jót tesz neki, és ízben is ad hozzá.
És mivel az ételünk fő ízét a citrom adja, ráadásul most szezonja van a Meyer citromnak, így azt használtuk a csirkéhez, de természetesen a hagyományos citrom is jó lesz hozzá. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy 3 napon keresztül a multinál a Meyer citromot mint narancsot számlázták nekünk. Pedig becsületesek voltunk az első napon, ugyanis még szóltunk is a pénztárosnak, hogy nem narancs az, hanem citrom, de a pénztáros kedvesem csak annyit mondot: óóóó.... nem baj, nem tudtam. Mindegy, a narancs úgy is olcsóbb! 
Hát akkor mi nem tiltakozunk.....
Tokkal-vonóval 30-40 perc alatt egy finom, laktató és egészséges vacsora, vagy könnyű ebéd kerekedik ki ebből a néhány alapanyagból.

Hozzávaló 4 személyre
 
- 500g csirkemellfilé

- 200g bulgur

- 1 piros kaliforniai paprika

-  2-3 szál újhagyma

- alaplé (kb. 2-3dl)

- 1tk őrölt római kömény

- csipet őrölt fahéj

- 1 tk. fokhagymapor

- 1tk. őrölt gyömbér

- 1 citrom (nálunk Meyer)

- só

-olaj





  
Elkészítése:

A csirkemelleket megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A szárított fűszerekkel alaposan bedörzsöljük, majd kb. 1 órára pácolni tesszük a hűtőbe. Ha van lehetőségünk akár egy egész napon át is pácolhatjuk. Sütés előtt kb. 30 perccel kivesszük a hűtőből, sózzuk és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett a hús, egy serpenyőben kevés olajon megsütjük a húsokat. Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a melleket, így inkább közepes lángon, lassan süssük a húst, -félidőben a citrom levét facsarjuk rá a húsokra- és inkább 1 perccel előbb, mint 1 perccel később vegyük ki a serpenyőből őket. Ha a húsok megsültek, akkor egy tányéron lefedve tálalásig pihentessük. Ha kell kevés citromot még csepegtethetünk rájuk. A bulgurt egy mélyebb tálba tegyük, csipet sóval keverjük el, és a forró alaplével öntsük fel addig, hogy a bulgurt éppen ellepje. Alaposan keverjük össze, és fedjük le, hogy a gőzben párolódjon még. Időként keverjük meg, ha még nem puha, és folyadék is van a bulgur alatt, akkor a mikróban rásegíthetünk az újraforralásra. Ezért érdemes mikrózható tálban készíteni. Ha megpuhult a bulgur, és folyadék sincs már alatta, akkor adjuk hozz a kockára vágott kaliforniai paprikát, és a karikára vágott újhagymát.

Tipp:
Aprított mentával még frissebb ízt adhatunk a bulgurnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése