2016. február 13., szombat

Rizottó gombával és camambert sajttal

....idén még nem is ettünk rizottót. Pedig havonta-két havonta szoktunk enni. 

Hát valahogy így jött az ötlet, hogy a múlt hét szombatján rizottó legyen ebédre.
Általában mindig szezonális alapanyagból próbálom a rizottó feltételét meghatározni, de most őszintén: februárban milyen szezonális zöldséget tudunk mondani??
A gomba meg mindig terem. Legalábbis a multik és a zöldségesek polcain. Szóval a gombához nyúltam. A rizottó elengedhetetlen összetevője a vaj mellett a parmezán, vagy bármilyen jó minőségű kemény sajt. Azt gondolom nem sokan engedhetnek meg 5-10.000ft/kg-os sajtokat maguknak még akkor sem, ha 2 főre max. 10 dkg-val számolunk, így opciónak választhatunk valamilyen más, karakteres sajtot is. Szerintem a camambert sajt ennek tökéletesen megfelel. És megfizethető. Nem kell túlzásba sem vinni, mert el tudja vinni az ízét az ételnek, de 1-1 vékony szelet lágy, krémes camambert sajt a forró rizottó tetején, csodákat tud tenni. Na jó. Én egy keveset tépkedtem belőle a rizottóba az utolsó 2-3 percben, az extra krémesség érdekében, de ez elhagyható. Ami viszont nem elhagyható az a sok vaj. Én ezzel sem spórolok, mert vallom, hogy a vaj a krémességen kívül plusz ízt is ad az ételnek. De szerintem ezt a franciák jobban tudják mint mi, magyarok. Ami pedig végképp elengedhetetlen egy jó rizottó elkészítéséhez -az igazi alapleven kívül- az nem más mint a türelem. Azt a 20 percet amit kevergetve töltünk a tűzhely mellett, nem lehet elbliccelni. Ebben a 20 percben nem telefonálunk, nem "lájkolunk" a közösségi oldalon, azaz nem pásztázzuk a hírfolyamunkat, hanem szépen kevergetjük a rizottót, és apránként adjuk hozzá a forró alaplevet. Akinek nincs erre 20 perce, az köszönje meg másnak aki elé teszi a kész rizottót.
Alapjában pont ezért is szeretem az olasz konyhát. Egyszerű, finom, tisztességes jó minőségű alapanyagokkal dolgozik. Semmi hókuszpókusz, semmi parádé. Egy-két pohár bor, és szólhat hangosan a dolce vita!

Hozzávalók 2 személyre

- 2 marék rizottó rizs

- kb. 7dl. alaplé (neeem kockából!!!)

- 0,5dl. száraz bor (nálam most rozé)

- kb. 10db. apró barna csiperke gomba

- camambert sajt (ízlés szerinti mennyiség)

- kb. 5-6 dkg. vaj

- só







Elkészítés:

Egy mélyebb edényben kb. 1 diónyi vajat olvasszunk meg. Ehhez adjuk a rizst, majd alaposan forgassuk össze a vajjal. Ha ez megtörtént emeljük feljebb a lángot és adjuk hozzá a bort. Jól keverjük el, majd amikor a rizs magába szívta a bort, akkor egy merőkanállal a forró alapléből merjünk a rizshez. Innentől kezdve pedig folyamatos kevergetés kezdődik. Ugyanis a cél az, hogy a rizs keményítő tartalmát kikeverjük, amelytől krémes állagot fogunk kapni. Mindig csak egy merőkanál forró alaplevet adjunk a rizshez, és csak akkkor adjuk a következőt hozzá, ha már a rizs felszívta az előző alaplevet. Mindent egybevéve kb. 5-7x kell ezt megismételnünk amíg elérjük a rizottó végleges állapotát, azaz megpuhul a rizs. Nagyjából 18-20 perc alatt következik ez be közepes láng felett. Menet közben sózzuk, borsozzuk a rizottót, de én most nem borsoztam, mert az alaplé eléggé intenzíven volt fűszeres, így a sóval is finomabban bántam. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe. Ha nincs alaplevünk, amely készülhet csirke vagy egyéb csontokból, vagy vasárnapi húsleves maradékból, akkor a zöldség alaplé is megfelel. Ha ez sincs, akkor inkább vizet használjunk, de én mindenkit óva intek a különböző kockák és egyéb mű dolgoktól....
Amikor már elkészült a rizottó akkor tépkedhetünk bele a camambert-ből, de egy diónyi vajat mindneképpen tegyünk bele, alaposan elkeverve, hogy még krémesebb legyen az állaga. Ezután fedjük le és amíg a gomba megpirul, addig pihentessük a rizottót.
A gombákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd egy serpenyőt forrósítsunk fel, és kevés olajon pirítsuk le a gombákat. Szó szerint füstölésig emeljük a lángot a serpenyő alatt, mert csak akkor lesz igazán pirított a gomba. Sót csak pár perc után, mielőtt a gomba elkészül, szabad hozzá adni, ellenkező esetben a só vízelvonó hatása miatt, nem pirulna, hanem párolódna a gomba.
Tálaláskor a forró rizottó tetejére tegyünk a camambert-ből, és friss petrezselyemmel, vagy snidlinggel tálaljuk.

Tipp:
Apró kockára vágott házi kolbásszal megszórhatjuk a rizottónkat, ezáltal is fokozhatjuk az ízeket.   

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése