2015. október 25., vasárnap

Őszi quiche gombával, póréval és zsályával

Na ez az az étel amely számomra abszolút az őszt idézi...
A gomba nekem őszi alapanyag. Tudom, hogy gombát lehet egész évben kapni, de nekem a gomba akkor is őszi, max téli alapanyag.
Tegnap mikor Győrben a piacon a forró cappuccinómat kortyolgattam, és eközben az árusokat nézegettem, boldogan nyugtáztam, hogy nagyon sok árusnál, nagyon sokféle gombát lehetett kapni. Hála a sok esőnek ami a héten esett, és mert amúgy is, mivel szezonja van. Szóval tegnap a piacon döntöttem el véglegesen, hogy gombás ételt készítek ma, és mivel nemrég a tv-ben egy hasonló őszi quiche-t láttam, így egyértelmű volt, hogy elkészítem az én őszi quichemet. Vegetáriánusok is figyelhetnek, mivel ebben a receptben egy gramm, de annyi hús sincs. De nem is hiányzott, hogy őszinte legyek. Persze aki nem tudja elképzelni ezt az étel hús nélkül, az tegyen bele bacont, vagy esetleg kolbászt. De higgyétek el, nem hiányzik belőle a hús.
Keresztanyukámnak köszönhetően, prémium minőségű házi tojással dolgoztam ami a töltelékhez kellett, és a kertből származott a zsálya, illetve a kakukkfű is. Utóbbi szerintem eszméletlenül jól passzol a gombához. Én legalábbis mindig teszek gombás ételekbe kakukkfüvet. A zsályával pedig abszolút jól harmonizálnak a tejszínes ételekkel, így a kettőt összeraktam egy ételben. Annyit csaltam, hogy a tészta nem házi volt hanem bolti, de jó minőségű. Na és persze a gombát sem magam szedtem, de azt gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Barna csiperkét használtam, amely szerintem egy picivel finomabb, mint a fehér csiperke.
Annyit azért elárulok, hogy nem éppen kalória szegény ez az étel. Rengeteg vaj, tejszín, tojás van benne.... De megéri évente egyszer-egyszer bűnözni, mert az ízek elfeledtetik velünk mindezt. És végül is nem mindennap eszünk ilyet, nem igaz?





Hozzávalók 4 személyre

- vajas tészta

- 200 ml 30%-os habtejszín

- 1 dl. tej

- 3 egész tojás

- friss kakukkfű

- friss zsálya

- 4-5 közepes méretű gomba

- szerecsendió

- őrölt bors

-  10 dkg gouda sajt

- 1 póré hagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- só

- olaj + vaj

Elkészítése

Tűzforró serpenyőben a vaj + kevés olaj keverékén megpirítjuk a megmosott és szeletekre vágott  gombát. Frissen őrölt borssal megszórjuk, de nem sózzuk, mert akkor levet ereszt. Amikor megpirult, akkor hozzámorzsolunk két ág kakukkfüvet. Kiszedjük egy tálba és félre tesszük. Ugyanabban a serpenyőben amibe a gombát pirítottuk, -ha szükséges egy kevés vajat adunk hozzá- a pórét megfonnyasztjuk. Ha ezzel is megvagyunk, kiszedjük és félretesszük. Egy mélyebb tálba öntjük a tejszínt és a tejet, majd hozzáadjuk a tojásokat, és sózzuk, borsozzuk. Egy kézi habverővel homogénre keverjük az tojásos-tejszínes keveréket. Szerecsendiót és az egy gerezd fokhagymát reszelünk hozzá, majd a kockára vágott sajttal együtt szintén alaposan elkeverjük. Egy pite formát kivajazunk, majd a tésztát elterítjük benne. Egy sütőpapírral lefedjük, és babot/rizst öntünk rá nehezéknek, majd az előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük kb. 15 percre, vak sütésre. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne emelkedjen meg. Ha ez az idő letelt, akkor sütőpapír nélkül tegyük vissza további 10 percre, hogy a tészta teteje is megsüljön. Ez azért kell, hogy a tejszínes folyadékot ne szívja magába a tészta mikor ráöntjük. Ha ez a 10 perc is letelt, akkor a tojásos-tejszínes-sajtos folyadékkal öntsük le a tésztát. Helyezzük rá a gombát, pórét, zsálya leveleket, majd a sütőbe tegyük vissza kb. 20-25 percre. Amikor megsült vegyük ki, és várjuk vele 15-20 percet, és utána szeljük fel.

Tipp:
Használhatunk lágy kecske sajtot is a gouda helyett, illetve snidlinggel is dekorálhatjuk a megsült ételünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése