2015. május 4., hétfő

Mákos guba variáció

Erősen gondolkodom kell azon, hogy mikor is ettem utoljára mákos gubát...
Most mikor ezeket a sorokat írom, kellemes 20 fok körüli idő van, és valahogy nem egy tipikus téli desszert jut eszembe erről a képről. Pedig a mákos guba eredetileg téli étel, azon belül is inkább karácsony környékéhez tehető. Amiért is ez a desszert nálunk most terítékre került az azért volt, mert pár napja kalácsot sütöttem, és mivel nem csak egyet, így a második kalács érintetlen volt már 2 napja. Kezdett száradni, és bevallom őszintén, nem is igazán kívántuk már. Kidobni vétek lett volna, pláne, hogy én sütöttem. Így kevés töprengés után arra a döntésre jutottam, hogy készítek belőle egy új ételt, így jött képbe a guba. Mostanság úgy is divatos újraértelmezni régi klasszikus ételeket, így történt meg, hogy nem kifliből, hanem kalácsból készült a mi gubánk.
Ennek a desszertnek szinte csak előnye vannak. Lehet melegen és lehet kellemes szobahőmérsékleten is enni, lehet lekvárral vagy öntettel kínálni, kifliből vagy kalácsból elkészíteni. Tehát csak a fantázia és az aktuális otthoni "készlet" szab(hat) határt a guba készítésének. További előnye, hogy viszonylag olcsón meg lehet úszni a vendégvárást, ha valaki ezzel az étellel várja az éhes vendégeket. Talán egyetlen egy hátránya van, méghozzá az, hogy az a icike-picike mákszem, úgy oda tud ragadni az ember fogára, mint ha odaragasztották volna. Bár, -és ezt tudom igazolni- ha jó minőségű mákkal dolgozunk, akkor ez a jelenség elkerülhető, de legalábbis csökkenthető.
Ha valaki biztosra akar menni, akkor opciónak ott van az alma a rágó vagy a fogkefe....





Hozzávalók:

- 1 kalács

- kb. 10 dkg darált mák

- porcukor

- 200 ml tejszín

- 200ml tej

- vanillin cukor

- 1 tojás sárgája

- vaj

- csipet só



Elkészítése:

A tejet a tejszínt egy csipet sóval és ízlésünknek megfelelő mennyiségű vanillin cukorral melegítsük fel. Amikor felolvadt a cukor, akkor vegyük le a tűzről. Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a tojás sárgáját. Egy hőálló tálat kenjük ki a vajjal, szórjuk körbe darált mákkal. Ezután kezdjük el a rétegezést. A szeletelt kalácsból tegyünk le egy réteget, szórjuk meg a cukros mákkal, majd kanállal adjunk hozzá a cukros-tejszínes-tojásos tejből. Erre jön a következő réteg. Amikor ezzel is megvagyunk akkor a tejszínes folyadékkal bőven öntsük nyakon a kalácsokat, a tetejükre pedig helyezzünk vaj darabkákat. Az előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30-40 perc alatt süssük össze. Amikor kihűlt, szeljük fel.

Tipp:
Adhatunk a guba mellé valamilyen savanykásabb ízű lekvárt is, mi most ribizli lekvárral ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése