2015. május 22., péntek

Sertésragu "Marengó" módra

Ismét eltelt egy hét, szerencsére hosszú hétvége következik. Sajnos az idő a "csúnyábbik" arcát mutatja nekünk, közel két napja esik az eső. Holnapra sem mond jobbat, így -lévén benti programra készülhetünk- érdemes egy kicsit hosszabb időt szentelni a főzésre de úgy, hogy az elkészült ételből a család akár 2 napig is tudjon belőle enni. Opciók bőven akadnak, de szerintem egy "flancosabb" pörkölt tuti befutó lehet. Pörköltet írtam, de igazából nem az, hanem ragu. Hiszen van ebben az ételben gomba is, de tovább lehetne fokozni a textúrákat mondjuk darabolt paradicsommal is. Bár paradicsom kerül bele így is, azonban sűrítmény formájában. A körete lehetne kenyér is, amolyan "tunkolós" módon, de én most túróból készítettem egy -hívjuk- tallért, és szerintem pöpec lett ezzel a ragúval. A túrót ízesítettem kevés bazsalikommal is, amely mint tudjuk jól, jól harmonizál a paradicsommal.
Szerintem egy remek egytál étel kerekedett ki ezekből a meglehetősen szerény alapanyagokból, amelyet nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek.






Hozzávalók 4 személyre:

- 80 dkg sertés lapocka

- 2 fej vöröshagyma

- 250 g apró csiperke gomba

- paradicsom passáta

- olíva olaj

- fehér bor (opcionális)

- alaplé

- babér levél

- oregánó

- kakukkfű

- bazsalikom

- 25 dkg tehén túró

- 1 tojás

- zsemlemorzsa

- só

- bors




Elkészítése:

A túrót törjük át, majd adjunk hozzá kb. 1 tk.-nyi szárított bazsalikomot, tojást és sót és annyi zsemlemorzsát, amellyel egy jól formázható állagot kapunk. Keverjük össze alaposan, majd tegyük félre. A húst kockázzuk fel, a hagymát aprítsuk fel. Egy edényben kevés olajat hevítsünk fel, adjuk hozzá a hagymát, sózzuk, és fedő alatt dinszteljük meg. Adjuk hozzá a húst, és pirítsuk meg. Ezután öntsük fel kb. 2 dcl. paradicsomlével, vagy egy kis doboz paradicsom pürével, majd öntsük fel annyi alaplével vagy vízzel, amennyi éppen ellepi. Fűszerezzük oregánóval, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval és borssal. Kevés fehér bort adhatunk hozzá, és fedő alatt puhulásik főzzük meg a húst. Félidőben adjuk hozzá a megmosott gombákat. A főzés közben elpárolgott folyadékot kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk. Amíg a ragú készül, a túrót egy alufóliára egy sávba halmozzuk, majd tekerjük fel úgy mint a szaloncukrot. Forrásban lévő sós vízben kb. 15 perc alatt főzzük meg. Amikor kihűlt, kicsomagoljuk és korong formára szeleteljük fel.

Tipp:
Érdemes a főzési idő vége előtt újra fűszerezni a ragut, mivel így intenzívebben érezzük a fűszereket, vagy használhatunk friss fűszereket is a tálaláskor. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése