2015. január 30., péntek

Kacsamell gyömbéres-csokis mártással


Nem, nem őrültem meg, ráadásul nem is én találtam fel a spanyol viaszt..
Régóta érett bennem a gondolat, hogy csokoládéval főzzek. Pontosítanék. Nem csokoládéval főztem, hanem egy húsétel mellé mint szószt gondoltam párosítani.Tudom, hogy általában mi magyarok a csokit mint édességet tudjuk elképzelni, de gondoljunk csak bele, a keserű csokoládé -jellegéből adódóan- nem egy túlzottan kedvelt "édesség". Na, erre én pont rácáfolok, mert én a keserű csokoládét szeretem. Na jó. Meg a tejcsokoládét. Meg a kerek, szögletes, lyukas csokoládét.
Évekkel ezelőtt szezonálisan édességgel is foglalkoztam, így volt szerencsém Ausztriából olyan csokoládékot beszerezni, amelyeket itthon, hogy finom fogalmazzak nehezen lehetett eladni. Így többnyire saját magamnak, illetve a családomnak, azon belül is anyukámnak kedveztem ezzel. A teljesség igénye nélkül volt közöttük: rebarbarás, kökényes, borsos, chilis, illetve a most használt gyömbéres. Annyit azért elárulnék, hogy a képen láthatónál több szósszal ettem a húst, de nem akartam, finoman fogalmazva: bizarr képet prezentálni neked, kedves olvasóm.
Az étcsokoládé jól harmonizál a chilivel, fahéjjal is. Anyukám már régebb óta tesz a chilis babba egy-két kocka étcsokoládét, nagyon harmonikus tőle a ragú. Csakis ajánlani tudom, hogy bátran kísérletezzetek az étcsokoládéval, meghálálja az étel, jelen esetben a hús. 


Hozzávalók:

- kacsamell

- étcsokoládé (legalább 60%-os)

- friss gyömbér

- só

- bors


Elkészítése:

A sütőt melegítsük fel 100 fokosra. A kacsamell bőrét irdaljuk be, ezáltal könnyebben "olvad ki" a zsír belőle. Ha ezzel megvagyunk, egy száraz serpenyőt hevítsünk fel, és a sózott, borsozott kacsamell bőrös felével lefele kezdjük el a hús pirítását. Nem szoktam perceket figyelni, amikor már eléggé kiolvadt a zsírja, akkor fordítom át a húsos felére, és pirítom pár percig, illetve körbesütöm a húst, hogy a hús kérget kapjon. Ilyenkor egy kanállal a már felfelé néző bőrös oldalát a kiolvadt zsírral locsolgatni szoktam. Ha körbesütöttük a húst, akkor mehet a 100 fokos sütőbe, körülbelül 40-50 percre. Ez idő alatt a hús már nem lesz véres, de nem is lesz száraz, "cipőtalpú". Ha valakinek nincs ennyi ideje, akkor 180 fok, és kb. 15 perc. Mindkét esetben fontos, hogy sütés után a húst pihentessük, legalább 15 percig. Ez idő alatt a húsnedvek szépen leülepednek. Ne ijedjünk meg ha a tényáron pihenő hús "véres levet" ereszt, ahogy pihen a hús, úgy fog ez a jelenség a hús szerkezetében megváltozni, átalakulni. Amíg pihen a hús, egy tálban, vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, kevés vajat adhatunk hozzá, ettől fényes lesz, illetve bársonyosabb is, majd ízlésünknek megfelelő mennyiségű reszelt gyömbért és egy csipet sóval keverjük simára. Szeletelés előtt aki szeretné, erős láng felett a hús bőrös felét újra piríthatja egy kicsit, de vigyázzunk, nem kell újra sütni a húst!

Tipp:
A kacsahús mellé jól párosítható a gyümölcsös köret, de választhatunk semleges (pl.ceruzabab) köretet is, vagy akár egy krémes polentát is.
2 megjegyzés:

  1. Egyszer a csokimúzeumból hoztam sós, borsos, csilis, stb. csokit a munkahelyemre. Nem volt nagy sikere, bár még nálam se. Valahogy volt egy adott forma, amihez túlságosan más íz kapcsolódott mint amit vártunk. Pláne, hogy akkoriban egyébként itthon még a csilis csokit se ismertük. Szóval keményen le lettem szólva, hogy egy hónap távollét után hozhattam volna valami normálisat is. De voltak jó arc kollégák is, akiknek szintén nem jött ugyan be, de abszolút poénra vették és jókat röhögtünk. :) :) :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, -sajnos- nehezen mozdulunk el a "lila tehén" mogyorós, epres, stb. vonalából. Azért szerencsére tapasztalható pozitív elmozdulás ettől a ponttól, de még mindig kevesen vannak akik "bátrak" és nyitottak az ízesített csokoládék világa felé.

    VálaszTörlés