2016. november 29., kedd

Sheperd's pie alias pásztor pite lila burgonyából

....bakancslista egyel kevesebb....

Ugye milyen érdekes? Az ember egész életében arra vágyik, hogy: legyen egy nagy háza, legyen egy nagy autója, nyerjen a lottón, azaz anyagi értelembe vett kívánságlistája van. Na jó...nem mondom, hogy én nem vágyok részben ezekre, de..... az én bakancslistám alapjában a főzéssel kapcsolatos. És ennek a listának egyik tagja volt a most elkészített pásztor pite. Vagy lánykori nevén: Sheperd's pie. Nem kell hozzá nagy tudomány, különleges alapanyag sem, mégis vagy legalább 6 éve készülök ennek a receptnek az elkészítéshez.... nem tudom megmondani, hogy miért húztam eddig mint a rétest, de ettől még tény: éveket vártunk rá, míg az asztalunkra tettem. Alapvetően ami talán eltérő a hagyományos sheperd's pie-tól, hogy nem hagyományos krumpliból készítettem pürét, hanem lila burgonyából...pardon: krumpliból. Ha már pásztor pite, akkor inkább krumpli. Zárójel bezárva. Életem első lila krumpijából maradt annyi, hogy a chipsszen kívűl mást is készítsek belőle, jelen esetben pürét.
Érdekes étel ez, hiszen ha jól megnézzük, akkor ez tulajdonképpen egy bolgonai ragú krumplival. Mert egy klasszikus sofrito (zöldséges-paradicsomos) alapot kell készíteni ehhez a recepthez, és a darált húst adjuk hozzá. Na meg egy kevés zöldborsót. És ezt a ragut borítjuk be a krumplipürével, amelyet vastagon megszórunk sajttal. Nem sznoboskodásból, de én vettem eredeti angol Cheddar sajtot, (mert ez valahol mégis egy Britt étel) ami eszméletlenül feldobta az amúgy eléggé unalmasnak mondható krumplipürét. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem jó a krumplipüré, csak nem várunk tőle sokat. Igaz, én kevés szerecsendiót, és görögszénamagot is kevertem a püréhez, de alapjából valljuk meg: a krumplipürét nem fűszerezzük túl.....
Érdemes elkészíteni ezt az ételt, még ha nekünk magyaroknak kicsit furcsa is lehet a "köret a hús tetején" történet, mert tényleg más. Más ízekben, más állagában. Pardon. Textúrában a püré, ami igazából már nem is püré... hanem ropogós kéreg, ami mégis kissé lágyan folyós... Ugye érthető??? :)




Hozzávalók 4 személyre

- 600g darált sertés hús (marha még jobb)

- 1 közepes vöröshagyma

- 2  gerezd fokhagyma

- 2 közepes sárgarépa

- 2 szál angolzeller

- 1 ek. paradicsompüré

- 1 ág friss rozmaring

- kb. 2 tk.  friss kakukkfű

- 3 marék zöldborsó

-  víz

- 600-700g lila burgonya

- vaj

- liszt

- szerecsendió

- őrölt görögszénamag

- 2dl. tej

- 250g Cheddar sajt (lehetőleg Angol)

- zsemlemorzsa

-só

- bors




 Elkészítése:
 A  húsos raguhoz egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát az apróra vágott fokhagymával és az kisebb darabokra vágott angolzellerrel együtt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott sárgarépát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon lepirítjuk. Hozzáadjuk  a darált húst is, majd amikor kifehéredett a hús, akkor hozzáadjuk a friss zöldfűszereket. Sóval, borssal ízesítjük és kis lángon 20-30 percig rotyogtatjuk. Ha ez az idő letelt, akkor hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót, elkeverjük, ha kell további friss zöldfűszerrel ízesítjük. Ha a ragunk elkészült, egy sütőtálat kivajazunk, kimorzsázunk és eloszlatjuk benne a ragut. Erre a ragura egy kanállal halmozzuk és oszlatjuk el a hagyományos módon készített krumplipürét, amit ízesíthetünk őrölt görögszénamaggal, reszelt szerecsendióval. A sajt felét a krumplipürébe, másik részét az összeállított ragu tetejére reszeljük. A püré tetejét zsemlemorzsával megszórjuk, és a sütőben 180-200 fokon addig sütjük, míg kissé meg nem pirul a sajt.

Tipp:
A húsos raguhoz vörösbort is adhatunk, de a bort alaposan forraljuk ki, hogy az alkohol elillanjon belőle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése