2016. július 14., csütörtök

Friss fűszernövények, avagy miért is jobbak mint a szárított társaik

A blog 2 éves fennállása óta eddig egyetlen olyan bejegyzés volt, ami nem konkrét receptet tartalmazott. Akkor a "tatai farsang"-ról írtam, amely a nevével ellentétben nem egy "buli", hanem egy gasztronómiai verseny.

Az elmúlt hónapokban többször megfordult már a fejemben, hogy szívesen írok a kertben található friss fűszernövényekről, amolyan kedvcsinálónak, hátha más is kedvet kap ahhoz, hogy a multi polcáról levett szárított fűszernövényeket felcserélje friss fűszernövényekre. És nem kell messze menni, mármint a multin belül. Nagyobb multikban ugyanis már -szerencsére- évek óta a zöldség osztályokon lehet kapni friss, cserepes fűszernövényeket. Sajnos nem foglalkoznak velük, (nem öntözik), így az amúgy is gyenge földbe ültetett fűszernövények max. 1 hét alatt leharcolódnak...hacsak nem viszi valaki haza őket, és ülteti át vagy a kertbe, vagy egy nagyobb cserépbe, és öntözi, gyéríti (használja) gyakran. A fűszernövény nagyon meghálálja a gondoskodást, olyannyira, -pláne kertbe ültetve- hogy pár hét alatt a kétszeresére nő meg, így 1-2 hónap alatt gyakorlatilag bokorrá tud nőni.

A mellékelt fotón az elmúlt hónapok, illetve évek eredménye látszik. A háttérben egy kb. 80-100cm magas rozmaring bokor látható, amelyet 2 éve vettem a multiban mint cserepes rozmaringot (3-4 ággal) és azóta eszméletlenül megerősödött, olyannyira, hogy a múlt héten ebből a bokorból vágtunk nyársnak valót, amelyre gombát, sertésszüzet, hagymát, paprikát szúrtunk fel. A recept itt található.

A rozmaring bokor előtt látható egy friss -kb. 1 hónapja ültetett- bazsalikom, amely szintén a multiból került bele a földbe. Eredetileg ez sem volt nagyobb mint 20-30cm, most a 2x-re nőtt meg, és rengeteg friss bazsalikom levél nőtt ki belőle az elmúlt hetekben.

A fotó legszínesebb fűszernövénye a chili, ugyan még csak 3 hete került be a földbe, de már most látszik a fotón, hogy egyre nagyobb, egyre több a paprika rajta, és mondhatjuk, hogy jól érzi magát a bazsalikom, rozmaring szomszédságában.

A fotón nem látszik, de a rozmaring mellett  egy hatalmas kakukkfű bokor is található, amiről lentebb a virágzó fázisát örökítettem meg.
Én nagyon szeretem amikor este kimegyek a kert ezen részébe, és -szinte naponta- látom, hogy megint lett egy újabb hajtás a növényeken, vagy öntözés után, vagy mint a mai esős nap után szinte feszesre duzzadnak a bazsalikom levelei. Elég csak a kezünket végighúzni rajtuk, olyan illatokat érzünk, amelyeket nem lehet utánozni semmivel, pláne helyettesíteni.

Itt a kertben még zsálya, petrezselyem, és menta bokor éli évek óta az életét. Pont ez az előnye a legtöbb friss fűszernövénynek, hogy áttelelnek. Sajnos az egyik kedvenc fűszernövényem a bazsalikom pont nem telel át, de azt a 6-8 hónapot kibírom nélküle, és következő évben ültetek egy újabbat. Tapasztalatom az, hogy a bazsalikom szeptember után már elfárad, bebarnul. De addig lehet vele számolni, és bőven "szüretelni".
Tulajdonképen nem kell semmi extra botanikai tudás a nevelésükhöz, elég 1-2 naponta megöntözni, és hetente-kéthetente csipkedni róluk, a többit a természet intézi. Nem baj, ha nagyon megbokrosodnak, annál többet tudunk szüretelni belőlük.

Virágzik a kakukkfű


Miért is jobb a friss fűszernövény mint a szárított?
Pontosabban úgy mondanám, hogy majdnem mindig jobb. A kakukkfű az egyetlen olyan fűszer, amelynél nem érzem a nagy különbséget a szárított és a friss között, de..... maga az érzet, hogy kimegyek, leszakítom, és már azonnal használom, szóval ez az érzés nem pótolható.... A bazsalikomnál kimondottan érezhető a különbség, természetesen a friss javára. A bazsalikom illóolaja csakis akkor érvényesül a legjobban, amikor frissen felaprítjuk. A bazsalikomnál azt tapasztaltam, hogy akkor a legintenzívebb az aromája, ha nem vágom túl apróra. Én úgy szoktam, hogy a leveleit feltekerem, és inkább csíkokat vágok belőlük. De ez az ételtől, recepttől is függ, hogy milyenre vágom.
A rozmaringot viszont apróbbra vágom, sőt a frissel kimondottan csínján kell bánni, ugyanis a fenyős, gyantás íze el tudja vinni az ételt egy olyan irányban amelybe nem biztos, hogy akarjuk, hogy menjen. A pizza tésztájába is szoktam aprítani belőle, nagyon kellemes ízt ad neki.

Főzés előtt, vagy a végén használjuk a friss fűszernövényt?
Sokan itt hibáznak, és lehet, hogy ezért is csalódnak a friss fűszernövények használatában. Ugyanis ha valaki mondjuk készít egy ragut amelyet hosszan kell főzni, és a friss rozmaringot, valamint a kakukkfüvet az étel elején teszi hozzá, akkor ne csodálkozzon, ha nem érzi a fűszerek ízét. Ugyanis az illóolaj elillan a hő hatására, és olyan mint ha bele sem tettük volna a fűszereket. Én a friss fűszereket mindig a főzés utolsó 1 percében teszem bele az ételbe, vagy csak a tálaláskor, ellentétben a szárított fűszerekkel, amelyeket a főzés alatt több részletben adok az ételekhez.

Összefoglalva
Nincs azzal semmi baj, ha valaki pl. szárított rozmaringgal készíti el a paradicsom ragut, de a frissnek van egy nagy-nagy előnye. Amely nem más, mint a tudat, hogy mi neveltük. Ez ad egy plusz érzetet, amitől biztos, hogy jobb, finomabb lesz az étel, mintha csak egyszerűen kibontunk volna egy zacskót, és abból morzsolunk bele valamennyit az ételbe... és akkor még nem is beszéltem arról, hogy ki tudja, mi van a zacskóban???

Remélem sikerült kedvet csinálni ahhoz, hogy akár a lakás ablakpárkányán, akár a teraszon, pláne a kertben friss cserepes fűszernövényeket ültessetek ki.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése