2015. december 31., csütörtök

Vöröslencse krém

....és eljött a 2015-ös év utolsó napja, annak is délutánja, mikor ezeket a sorokat írom.

Minden év utolsó napján számot vetünk arról, hogy milyen is volt az eltelt esztendő, és tervezzük, hogy milyen legyen az új. Milliónyi fogadások hangzanak el ezekben az órákban, amelyeket vagy megtartunk, vagy nem. Szerintem az utóbbi inkább valósabb. De ki tudja? Lehet, hogy most rácáfolunk. Én mindenesetre most nem megyek bele különösebb fogadalmakba, azaz, egy valamit megígérhetek neked kedves olvasóm: Igyekszem jövőre is folytatni ezt a blogot, lelkes amatőrként újabbnál újabb recepteket hozok, amit te is el tudsz otthon készíteni profi módon!
Koccintsunk erre, és kívánom neked, hogy egészségben és  sikerekben gazdag új év köszöntsön rád!


Az év utolsó receptje nem is lehetne más, mint egy lencsés recept. Azt gondolom mostanában egyre divatosabbak az úgynevezett fingerfood ételek, amelyek tulajdonképpen nem mások mint egyfajta party falatok. És mivel az új évhez a lencse köthető, így a kettőt ötvöztük, és egy lencse krémet készítettünk, amelyet bagettra fogunk kenni ma este.
Szeretem a lencsét, -na nem a hagyomány miatt- különösen a vörös lencsét szeretem. Azt gondolom, hogy mind ízben, mind állagában ez a fajta lencse alkalmasabb krém készítésére. Nagyon hamar megfő, nem kell beáztatni. Nem variáltam túl a dolgot, minimál fűszereket használtam, és rengeteg vajat. Szerencsére volt még abból a kedvenc osztrák vajunkból amit a múlt hónapból hoztunk Ausztriából, így azzal dolgoztam. Alpesi tejből készült, zsíros, krémes... pont jó volt ebbe a receptbe.
Azt gondolom, hogy a pezsgő mellé, vagy bármilyen jófajta ital mellett megfér, -csókálló is- hiszen mindösszesen 1 gerezd "foki" van benne, amely szinte nem is érezhető.
És persze nem csak szilveszterkor fér meg az asztalon ez a "kence", hanem bármikor, amikor már unjuk a felvágottat, meg a májkrémet....


Hozzávalók 4-6 személyre  

- 200g vörös lencse (1 zacskó)

- kisebb vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- mustármag  (kb. 10-15db)

- koriandermag (kb. 3-4db)

- só

- bors

- vaj + olaj






 Elkészítése

Egy edénybe olvasszunk fel egy tk. vajat + pár csepp olajat. Ezen a zsiradékon futtassuk meg az apróra vágott vöröshagymát, illetve az apróra vágott fokhagymát. Fedő alatt kis lángon pároljuk 5-10 percig. Ha kell adjunk hozzá kevés folyadékot. Ha a hagyma elveszítette a nyers ízét, akkor adjuk hozzá a lencsét, adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen elfedje a lencsét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt főzzük addig, míg fél puha nem lesz (kb. 15 perc). Ha a lencse már félpuha, akkor egy mozsárban, vagy annak hiányában egy sodrófával megtört mustár- és koriander magot adjunk hozzá és főzzük teljesen puhára a lencsét. Időközben kóstoljunk, és ha kell fűszerezzük, sózzuk, ha kell adjunk hozzá folyadékot, de csak keveset. Amikor már teljesen elfőtte magát a lencse, és krémesen puha, akkor egy botturmix segítségével pürésítsük. Nem kell teljesen homogénre, maradhatnak benne lencse darabkák is. Adhatunk hozzá még vajat, attól sokkal krémesebb lesz. Mikor kihűlt a lencsekrém, akkor friss bagettel, pirítóssal fogyasszuk el.

Tipp:
Snidlinggel dekorálhatjuk tálaláskor, illetve kolbász chipssel is fogyaszthatjuk



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése