2015. december 28., hétfő

Villámgyors tejszínes-gombás tészta zöldfűszerekkel

Elmúlt az idei karácsony, és gondolom mindenki úgy van vele, hogy húst egy pár napig biztosan nem kíván meg. Az ilyen napokon jöhet jól olyan étel mint pl- ez a gombás tészta étel, ami amolyan jolly joker, hiszen nem csak ebédre, hanem vacsorára is remekül passzol. Annyi hozzátartozik az igazsághoz, hogy mi ezt ebédre, ráadásul 24-én ettük tudván jól, hogy kacsamellet készítek vacsorára, ugyanis az volt az ünnepi fogás. Viszont ebédre is jólesett valamilyen gyorsan elkészíthető meleg étel, így esett a választásunk erre a -tényleg- villámgyorsan elkészíthető ebédre. A teljes történethez az is hozzátartozik, hogy 24-én délelőtt elmentem a multiba, hogy vegyek még ezt-azt, és a zöldséges részlegen találtam magam szembe ezekkel a gyönyörű, nagyon apró barna csiperke gombákkal, amik úgy vonzottak magukhoz, mint mágneshez a szegek. Szívem szerint legalább 2-3 dobozzal vettem volna belőlük, de mivel másnap, és utána Győrben az anyukám látott el minket ebéddel, így attól féltem, hogy mire visszajövünk, "meggyengülnek" a gombáink. Végül nem is baj, hogy így döntöttem, mert anyukám verhetetlen gombócos káposztájából még mára is maradt, így biztos nem tudtam volna mit kezdeni több doboznyi gombával.
Szóval a vásárlástól számított 10 percen belül már a konyhában találták magukat a gombáim, és azonnal mozgósítottam Andit, hogy a kertből szedjen pár ág kakukkfüvet, és petrezselymet, mert bizony ezek a zöldfűszerek a legjobb barátai a gombának, pláne ha tényleg frissen használjuk őket. A gomba másik legjobb barátja a frissen tekert fekete bors, amelytől tüzessé válik. Azt észrevettem, hogy a gomba és a bors valahogy felerősíti egymást, sokkal karakteresebb a gomba íze, és intenzívebb a bors is.
Mindent egybevéve 15 perc alatt elkészült ez a finom ebéd, amely kellően megalapozta a késő délutáni kacsa vacsoránkat. Mert azt tudjuk jól, hogy az Olaszok elő-, és nem főételként eszik a tésztát. Igaz, nem biztos, hogy tartanak közötte 3-4 órás pihenőt, de mi itt Tatán addig is míg nem készítettük el a rozéra sült kacsamelleket- lesétáltuk a tó körül ezt a "csekély" szénhidrát mennyiséget.




Hozzávalók 2 személyre

- 1 doboz (250-300g) barna apró csiperke gomba

- kb. 250g tészta (nálunk bolti, friss tészta)

- kb. 1/2 ek. vaj

- 200ml tejszín ( min. 30%-os)

- só

- bors

- friss kakukkfű

- petrezselyem

- olívaolaj


Elkészítése

A gombákat mossuk meg, a tönkjeiket nem kell levágni. Egy edénybe forraljuk vizet a tésztához. Amikor felforrt, sózzuk meg, majd adjuk hozzá a tésztát. Amíg a tészta fő, elkészül a gomba is. Egy serpenyőbe fél diónyi vajat olvasszunk meg pár csepp olívaolajjal együtt. Ha elolvadt a vaj, tekerjük fel magasra a lángot, adjuk hozzá a szárazra törölt gombákat, és pirítsuk meg őket alaposan. Sót NE adjunk hozzá ilyenkor, mert vizet von el a gombából, és akkor párolódik, és nem pirul a gomba! Ha megpirult a gomba, (pár. perc) akkor sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze. Egy kevés hideg vajat adhatunk hozzá, hogy még krémesebb, selymesebb legyen. Ha elkészültünk, vegyük le a tűzről, és aprított petrezselyemmel, és tépkedett kakukkfűvel ízesítsük. A megpuhult (harapható állagú), leszűrt tésztával alaposan forgassuk össze a tejszínes-zöldfűszeres gombákat, és azonnal tálaljuk.

Tipp:
Tálalás után valamilyen keményebb típusú sajttal (pl. grana padano) megszórhatjuk a tésztánkat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése