2015. december 8., kedd

Krémsajtos-spenótos rakott tészta

Nem tudom, ki hogyan van vele, de én szeretem az ilyen típusú egybesült tésztaételeket. Mindegy, hogy mivel sül össze a tészta, az én egyetlen kritériumom, hogy nagyon krémes legyen. Nos, ez ebben a receptben pontosan ilyen. Nagyon krémes. Ebben a receptben az alapot a besamel adja, ehhez adtam jó sok lágy, krém(es) sajtokat. Az egyik az egy francia lágy sajt volt (sajnos a doboza már nem volt meg, így a nevét nem tudom leírni). Ez a sajt olyan fajta amelyről én azt mondom, hogy illatos sajt, Andi ezt hevesen cáfolja, mondjuk úgy, neki nem illatos sajt.. Mivel volt itthon natúr krém sajtunk is, így adtam ehhez az alaphoz ilyet is, a krémesség további fokozása érdekében. És ez még mindig nem volt elég. Amikor a tésztát már a tepsibe tettem, egy darabka mozzarellával még "megkínáltam". Az ilyen sütőben készült ételekre szeretek mozzarellát tépkedni, mert nagyon jól pirul, semleges íze pedig nem befolyásolja az ételünk ízét.
A besamel nálam zsírdús 3,6%-os tejből készült, és rengeteg vajat adtam hozzá. Ha ezt most egy kardiológus, diabetikus szakember olvassa, biztos a szívéhez kap. Nos igazuk van, mert ez nem egy kalóriaszegény étel, de Uram bocsánat: egy évben egyszer-kétszer belefér az életünkben. Nem igaz?
Most így utólag belegondolva a spenót hozta egyedül az egészséges vonalat.
Még egy előnye van ennek az ételnek. Mivel nagyon, sőt extrán krémes, így másnap amikor újra melegítjük, akkor sem fog kiszáradni.

Hozzávalók 4 személyre

- kb. 250g tészta ( most szarvacska)

- 2-3 marék friss spenót

- 3-4 dl zsírdús tej

- 150g lágy, "illatos" sajt  ( camambert is jó)

- 125g natúr krém sajt

- 150g vaj

- liszt (kb. 1ek.)

- só

- bors

- szerecsendió

- őrölt görög szénamag (kihagyható)

- 1 duci fokhagyma





Elkészítése:

Egy lábasban tegyünk fel vizet forrni a tésztának. Amikor már forr, kevés sót adjunk hozzá és tegyük bele a tésztát. Ezután készítsük el a besamelt. Egy kisebb edénybe olvasszuk meg a vajat, adjunk hozzá a lisztet majd keverjük el. Ha sok a liszt és rögtön egybeáll a liszt, akkor sincs semmi baj, rögtön adjunk hozzá annyi tejet amellyel homogénre tudjuk elkeverni. Én szemre érzésre szoktam főzni, most pont így jártam. Apránként adjuk hozzá a tejet, egy kézi habverővel pedig folyamatosan keverjük csomómentesre lassú láng felett. Kevés sóval, ízlésünknek megfelelő mennyiségű frissen tekert borssal, frissen reszelt szerecsendióval, illetve reszelt fokhagymával fűszerezzük. Én kevés őrölt görögszénamagot is adtam hozzá, tapasztalatom szerint jól áll a tejes, tejszínes ételeknek ez a fűszer. A besamel akkor jó ha a kanál hátát úgy vonja be, hogy lassan folyik le róla. Ha ezt elértük, akkor a megmosott, száraitól megtisztított spenótot keverjük hozzá, és az időközben megfőtt, leszűrt tésztával alaposan keverjük össze, majd egy kivajazott sütőtálba kanalazzuk át ezt a sajtos-tésztás alapot. A tetejére tépkedjünk el egy darab mozzarellát, majd az előmelegített 180 fokos sütőbe addig tegyük be, amíg a mozzarella megpirul.

Tipp:
Érdemes különböző érett, "illatos" sajtokkal kísérletezni, illetve akár durvára vágott diófélével is gazdagíthatjuk a receptünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése