2015. november 6., péntek

Sütőtök rizottó sertésszűzzel és zsálya chipsszel

Rám abszolút igaz, hogy szezonális ízekben gondolkozom. A sütőtök meg éppen szezonális. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy mialatt ezeket a sorokat írom, a sütőben éppen egy kisebb darab sütőtök sül, a holnapi desszerthez... de ez majd a következő bejegyzés alanya lesz, így legyen meglepetés.
A múlt hétvégén voltunk úgy, hogy sokat gondolkodtunk, hogy mi legyen a szombati ebéd, ugyanis vasárnap anyukámhoz mentünk ebédre, így adott volt, hogy olyat kell(ene) készítenem, ami csak aznap, úgyis mondhatnám: frissen fogyasztva jó csak. Na a rizottó pont ilyen étel. Szeretem az olyan rizottót amibe éppen van valami "akadó", legyen az zöldborsó, vagy spárga, így kézenfekvő volt a sütőtök is. Viszont vágytam már valamilyen extrásabb rizottóra, amolyan "feltétes" rizottóra. Na de milyen hússal lehetne összekombinálni? Mert ugye a rizottót kanállal esszük, így kézenfekvő lenne egy kisebb kockára vágott csirke hús. De. Én nem akartam csirkét. Viszont a sertésből a karaj szerintem méretileg nem fért bele az elképzelésembe, így maradt a sertésszűz. Amúgy is szeretem a sertésszüzet, mert pont az ilyen "minimál" ételekhez jól passzítható. Őszinte leszek: nem értem azokat az embereket, akiknek a kolbásszal töltött sertésszűz jut az eszébe erről a legnemesebb sertés alapanyagról. De ízlések, pofonok, tudjuk ezt jól.
A rizottóról néhány mondatot ejtenék azért.
Sokan félreértelmezik a rizottó fogalmát. A rizottó valahol félúton van a főzelék és a "szilárd" egytálétel között. Inkább legyen picit folyósabb, mint száraz. Sok olyan recept található a neten, ahol a rizottót pohárba töltik, majd úgy mint a klasszikus rizs köretet, kiborítják a tálra. Szóval ez az egybeállt rizskupac nem rizottó. De nem ám! Kanállal esszük, mert folyós, krémes. Azt pedig nem formázzuk. Mert a fizika már csak ilyen. Pont ezért mély tányérba merjük.
Amitől folyós a rizzotó, az az alaplé. Nagy betűkkel írom: HÁZI ALAPLÉ. NEM KOCKÁBÓL.
Szerintem mindenkinek van otthon a "kamrában" vöröshagyma, répa, ebből is már lehet alaplevet készíteni. Ehhez ha adunk még további zöldségeket, pláne egy darab csontot, olyan alaplevet készítünk, hogy önmagában a rizottóhoz nem kell semmit adnunk.
A rizottó másik lelke a vaj. Nem a margarin, hanem a vaj. A végén, mikor elkészült a rizottónk, egy diónyi vajjal krémesítjük. Egyben ízt, testet is ad a rizottónak.
Szerintem ez az az étel amit inkább a hidegebb hónapokban érdemes elkészíteni, hiszen a testünket-lelkünket egyaránt felmelegíti.
Érdemes szezonális alapanyagú rizottóval gondolkozni, most a gomba is megfér -akár- a sütőtök mellett.





Hozzávalók 2 személyre

- kb. 15 dkg kockára vágott sütőtök

- 2 marék rizottó rizs

- 1 szűzpecsenye

- 0,5l alaplé

- bors

- 3-4 zsálya levél

- vaj

- só


Elkészítése

A szoba hőmérsékletű húst sóval és borssal bedörzsöljük, majd egy forró serpenyőben kevés vajon körbepirítjuk, kérgezzük, majd az előmelegített 140 fokos sütőbe 20 perc alatt átsütjük.  Sütés után pihentetjük fólia alatt legalább 15 percig, majd felszeljük.
Ez idő alatt elkészítjük a rizottót. Egy edényben kevés vajat olvasztunk, hozzáadjuk a rizst, jól összekeverjük a vajjal, majd apránként -mindig egy merőkanálnyi mennyiséget amikor felszívta a folyadékot a rizs-, hozzáadunk egy újabb adag forró alaplevet. Folyamatosan kevergetjük a rizst, nem hagyjuk magára. A rizzotó kb. 20 perc alatt készül el. Amikor félidőben járunk, (10 perc) akkor hozzáadjuk az apró kockákra vágott sütőtököt. A maradék 10 perc alatt ress, harapható állagúra puhul a sütőtök, nem fog pépesedni. Amikor elkészült a rizottónk, hozzáadunk egy diónyi vajat.
A krémes, forró rizottót azonnal tálaljuk a serpenyőben kevés vajon pirított zsálya levelekkel és a szeletelt sertésszűzzel.

Tipp:
A rizottót tovább ízesíthetjük kakukkfűvel, vagy gombával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése