2015. november 13., péntek

Sütőtökös sajttorta

Elérkeztünk az idei utolsó sütőtökös receptünkhöz. Az elmúlt 3 recept főszereplője a sütőtök volt, mondhatnám úgy is, hogy sütőtök volt három felvonásban, trilógiában. Nem azt mondom, hogy nem tudok több olyan receptet prezentálni ami a sütőtökhöz kapcsolható, de szerintem a kevesebb néha több elvén kell(ene) haladni, így erre az évre letudtam ezt a vonalat. Most már jöhetnek a testesebb téli ételek, úgy mint káposzta, csülök, stb.... Meg ami még szembejön velem, mint ötlet.
Szóval ezzel az édességgel búcsúzom a sütőtöktől a blogban, amely egyfajta sajttorta . Csak éppen sütőtökkel kevert sajttorta, alias cheesecake.
Azt gondolom nagyon jól passzol mind színben, mind ízében a sütőtök a sajtkrémhez. Hiszen alapból íztelen a sajtkrém, a színén is lehet javítani a szép sárga sütőtökkel.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben a receptben nekem a segéd szerepe, valamint a blog megírásának szerepe jutott. Aki ismer az tudja jól, hogy nem szeretek "cukrászkodni". Hogy miért? Nagyon egyszerű a magyarázata. Mert az édességek készítésénél szinte matematikai pontossággal kell mérni az alapanyagok hányadát, -na ez az amit nem szeretek- úgy érzem szabályok közé vagyok szorítva. De a főzés, az teljesen más. A főzés maga a szabadság nekem, hiszen nem kell arányokat, dekákat nézegetni, -persze némi rutin után-. Én vallom a "szemre érzésre" elvét, ami az édességek készítése során ez az elv nem igazán járható.
Pont ezért adtam át Andinak ezt a vonalat, ezáltal vagyunk kerek egészek a gasztronómia területén. Nem mondom, hogy nem kapunk össze ilyenkor, hiszen én értetlenül állok a mérleg használata, na meg a különböző méretű tálkákba kiporciózott alapanyagok előtt, de mivel ilyenkor ő a főnök, nem tehetek mást, csak kibiceskedem, vagy keverem a masszát.....

Hozzávalók 4 személyre (kb. 18-20cm-es tortaforma)

- 250g sütőtök püré

- 220g krémsajt

- 2 egész tojás

- 100g barnacukor

- 33 g kukorica keményítő

- 1 csomag (215g) zabkeksz

- 7 dkg vaj

- friss gyömbér

- 1 lime





Elkészítése:

A kekszet még a csomagolásában összetörjük, nem kell nagyon morzsásra. A vajat megolvasztjuk és  elkeverjük az összetört zabkeksszel és a kapcsos tortaformába simítjuk. Hűtőbe tesszük legalább 30 percre. Ez idő alatt összeállítjuk a krémet. Egy keverőtálba tesszük az előzőleg megsütött sütőtökpürét,  krémsajtot, a tojásokat, a cukrot, a keményítőt, kevés reszelt gyömbért, majd a kifacsart lime levét is hozzáöntjük. Ezt az egész krémalapot egy robotgéppel alaposan összekeverjük. A hűtőből kivett keksz alapra öntjük ezt a krémet. Nem kell megijedni, kicsit folyós a krém ilyenkor, de a sütés végére összeáll a tojások, illetve a keményítőnek köszönhetően. Az előmelegített 170 fokos sütőbe tesszük a tortát, és kb. 45 percig sütjük. A sütőből kiéve alaposan kihűtjük, majd a hűtőben legalább fél napot dermesztjük. Érdemes előző nap elkészíteni a tortát, mert hidegen tudjuk csak jól szeletelni.

Tipp:
Őrölt fahéjjal ízesíthetjük még a sütőtök krémet, illetve a kivajazott sütőformát barnacukorral megszórhatjuk, így még ropogósabb lesz a tészta alapunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése