2017. április 22., szombat

Kalácspuding

Húsvét utáni maradékok felhasználása vs. új étel......

Közel egy hét telt el húsvét óta, és mint annyi háztartásban, úgy nálunk is a maradékok felhasználása adott feladatott, hogy új ételeket készítsünk belőlük. Mivel anyutól egy szép csülköt kaptunk, így annak maradékából tejszínes-tormás mártásban fürdetett csülköt sütöttem össze medvehagymás tésztával. Ezt ettük két napig... na de mi legyen a kalács sorsa??? Mivel az édesség vonal Andi reszortja, így ő vállalta magára a feladatot, hogy készít a szikkadt kalácsból valamit.... Az interneten történő keresgélés meghozta az eredményt, hiszen a kalácsfelfújt mellett tette le a voksát tegnap. Az elméletet tettek követték, hiszen ma délután mire hazaértem, elém tette a képen látható kalácspudingot. Az illata nagyon jó volt, és egyúttal a pár nappal ezelőtt vett eper is felhasználásra került, legalábbis a maradék 4-5 szem. Ha nagyon megvizsgáljuk a munkafázist, akkor ez a "mindent pakoljunk össze és süsük egybe" kategória, de mivel nem én készítettem, így nem állíthatom ezt egy az egyben.
Egy biztos. Függetlenül, hogy húsvétról vagy máskor marad meg maradékunk, -jelen esetben kalács-, próbáljunk belőle új ételt kihozni. 

Hozzávalók:

- 25 dkg kalács

- 2,5 dl tej

- 3 egész tojás

- 2 ek. lekvár

- 1 csomag vaníliás cukor

- 5 dkg dió

- pár szem eper

- vaj a forma kikenéséhez

- pici só




Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat beleütjük egy tálba, kissé felverjük, hozzáadjuk a pici sót, hozzáöntjük a tejet. A kalácsot szeletekre vágjuk, egy tálba tesszük és a tojásos-tejes keverék felével meglocsoljuk. Amíg egy kicsit puhul a kalács, kivajazunk egy formát. Ezután elkezdjük a kalácsokat rétegezni, kevés lekvárt kenünk a kalácsok közé, megszórjuk a vaníliás cukor felével. Majd ha végig raktuk ráöntjük a maradék tojásos tejet, megszórjuk a vaníliás cukor felével és apróra vágott dióval, majd negyedelt epreket is rátesszük. Alufóliával lefedve 50-55 perc alatt megsütjük, az utolsó 10 percben vegyük le a fóliát és úgy süssük. Tálaláskor porcukorral hintjük.

Tipp:
Dió helyett mandulát vagy pisztáciát is használhatunk

2 megjegyzés: