2016. december 23., péntek

Csokis-narancsos-diós-gyömbéres fudge

....holnap szenteste, és azt hiszem nem biztos, hogy idén végre nekiállok bejglit sütni....

Meg tulajdonképpen semmit, ami édes. Mert ez továbbra sem az én asztalom. Azt érzem, hogy már nem is lesz az.. De azért nem leszünk édesség nélkül, hiszen Andi elkészítette ezt a tömény csoki -általam parány csoki- kockának nevezett édességet, ami hozza a karácsonyi ízeket, illatokat.. Na, és bejgli nélkül sem maradunk, mert anyukám végül is beadta a derekát és utolsó előtti pillanatban mégis izzította a sütőt, amiben a bejgliket megsütötte.
Szerintem ezekben az órákban nem egy lakás illatozik a mákos, diós bejglik illatától. És ez így van jól. De van élet a bejglin túl is, példának okáért álljon itt ez a recept, amely hivatalosan a Fudge nevet kapta. Alapjában nem mondanám tipikus karácsonyi édességnek, de ha belemegyünk abba, hogy dió is van benne, meg narancs is, meg azért a gyömbért is vegyük figyelembe, akkor ez van annyira karácsonyi, mint a diós bejgli. Amit megszerettem ebben az édességben az az, hogy tömény csoki. Ebből tényleg elég 1-2 kocka és megvan az az öröm, amit máskor egy tábla csoki "lenyelése" okoz nekem. Mert nálam hamar eltűnik egy tábla csoki.. mondjuk 1-2 perc alatt..... csak nyelem és nyelem.. Na ezt nem lehet csak úgy nyelni. Ezt szó szerint élvezni kell. Nem baj ha feltapad a szájpadlásra a csoki kocka, annál jobb. Ennek talán pont ez a lényege. Létezik olyan verziója is a Fudge-nak, amely tejkaramell, nekem az annyira nem tetszetős, én maradok a csokis verziónál.
És ami még előnye a Fudge-nak más édességekkel szemben, hogy ezt napokig lehet tartogatni, és semmit, de semmit nem veszít az élvezeti értékből.
De most őszintén, hol marad ebből akár 2 napnál is tovább??? Mert nálam nem, az biztos.....

Hozzávalók:

- 17 dkg étcsokoládé

- 1 tubus sűrített tej ( 17,5 dkg )

- 1 narancs reszelt héja

- 1 mk. friss gyömbér

- 5 dkg dió

- 1 csipet só

- 1 tk. méz




Elkészítés:

Egy lábasban vizet forralunk és gőz fölött felolvasztjuk az összetört csokit, mézet és belekeverjük a sűrített tejet. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a felaprított diót, a reszelt gyömbért, narancshéjat és a csipet sót. A csokis masszát egy sütőpapírral bélelt dobozba simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni. Hűtés után sütőpapírral együtt kiemeljük és kockára vágjuk.

Tipp:
Különböző aszalt gyümölcsökkel is érdemes próbálkozni, sőt egy kevés chilivel is feldobhatjuk a fudge-t

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése