2016. április 24., vasárnap

Sertés steak fürjtojással és tavaszi zöldség variációkkal

.... végre kijutottam a piacra! 

Idén még nem is voltam a tatai piacon. A győrin is talán 2x voltam idén, bár az is igaz, hogy én a piacot tavasztól-őszig szeretem, mert akkor az igazi. Pláne tavasszal szeretem a piacot. Ezekben a hetekben minden olyan zöld, amolyan igazi zöld. A medvehagymától ezekben a napokban búcsúzunk, de máris itt a másik nagy kedvencem, a spárga. A piacra belépve rögtön belebotlottam abba a spárga termelőbe, akitől tavaly is vettem már spárgát. Gyönyörű, nagyon vékony, friss zöld spárgát is kínált 500Ft-ért. Nem kellett nógatni, hogy vegyek.... A címke tanúsága szerint előző nap csomagolták, tehát abszolút friss volt. És hazai. Semmi bajom a külföldi dolgokkal, de ha lehet, akkor azért itthoni termelőtől szerzem be az alapanyagokat.
A spárgát minden formában szeretem -csináltam már krémet/pestót, felfújtat belőle- de igazából blansírozva szeretem. Ekkor még van tartása, szép zöld színét is megőrzi, és az íze sem vész el.
Miután elköszöntem a termelőtől, fejben elkezdtem főzni. Előző nap vettünk egy sertésszüzet, tehát adott volt, hogy egyfajta sültet fogok készíteni, de nem akartam "csak" spárgával enni. Az árusok között sorban kerestem az opciókat, -na és a szép árut- hogy mit tudnék még a spárga mellé párosítani. Aztán az egyik árusnál szép retket kaptam, egy másiknál pedig vettem fürjtojást. Kezdett összeállni a kép. A retekből chipset fogok készíteni, a spárgát blansírozni fogom. De valami még hiányzott, valami ami krém, ami püré. Mivel a színekkel is akartam játszani, nem csak a textúrákkal, így jött az ötlet, hogy karfiolból fogok pürét készíteni. A steak tejére pedig egy lágy fürj -tükörtojást gondoltam. Szóval ott a piacon összeállt a kép. Szeretem előre fejben összerakni az ételt, mert tapasztalatom szerint sokkal jobban sikeredig 1-1 receptem olyankor, mint ha csak úgy ad hoc jelleggel készítek valami újat.
Bő egy óra alatt elkészültem, igaz Andi is besegített, hogy még kihasználva a tegnapi szép időt, minél előbb tudjunk kimozdulni a szabadba.


Hozzávalók 2 személyre 

- 1 sertésszűz

- 2 db retek

- 4 db zöld spárga

- 1 karfiol ( mirelit is megfelel)

- fürjtojás

- só

- bors

- olaj

- vaj








Elkészítése

A húst hártyázzuk le, vágjuk fel kb. 3-4 szeletre majd sózzuk, borsozzuk meg. Ezután egy forró serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a szeleteket. Ezután az előmelegített 150 fokos sütőben kb. 15 percre tegyük be húsokat. Az utolsó 5 percben  kevés vajat tegyünk a hússzeletek tetejére. Ez azért kell, mert egyrészt ízesíti a húst, másfelől nem engedi kiszáradni. Ha a húst kivesszük a sütőből, akkor egy tányérra tegyük át őket, és egy darab alufóliával tálalásig takarjuk le. Mialatt a hús sül, addig egy edénybe sós vizet forraljunk. Amikor már forr a víz, a spárgákat tegyük bele maximum 3-4 percig. Ezután egy hideg/jeges vízzel teli edénybe szedjük ki őket, hogy a főzést megállítsuk, de a szép zöld színe megmaradjon a spárgáinknak. A forrásban lévő vízbe (amelyben a spárgákat blansíroztuk) tegyük bele a karfiolrózsákat, és főzzük puhára. Szűrjük le, és pürésítsük egy botturmix segítségével úgy, hogy adjunk hozzá kb. egy diónyi vajat. Pürésítés után kóstoljuk meg, ha kell sót, esetleg borsot adhatunk hozzá. A retket mossuk meg, gyalu segítségével vékony karikákat szeljünk, és bő nem túl forró olajban süssük ropogósra. Vigyázzunk, mert hamar megég!
Tálaláskor a karfiol pürére ültessük a húst, tetejére az előzőleg elkészített fürj tükörtojást tegyük, majd a spárgával, és a retek chipssel tálaljuk.

Tipp:
Sütés közben friss kakukkfűvel is fűszerezhetjük a húst, a vajjal együtt kellemesen fűszerezi meg azt.









2 megjegyzés: