2015. augusztus 1., szombat

Egészben sült tengeri sügér újkrumplival és paradicsommal

Azt mondják, hogy a magyar nem eszik halat. Sajnos. Pedig mindenki tudja, elismeri, hogy mennyire egészséges a hal. Csak... ott van esetenként a szálka, ami elveszi az ember kedvét a halfogyasztástól, meg aztán friss halat sem lehet mindenhol beszerezni. Édesvízi halat még csak csak, de friss tengeri halat -pláne vidéken- szinte csak nagy nehézségek árán tudok én is beszerezni. Ezt az ételt úgy bő két hete, még szabadságom idején készítettem el, miután az egyik multi kínálatában megláttam, hogy friss tengeri sügeret kínálnak akcióban. Nem bíztam a véletlenre a dolgot, még az akció napján megvettem a mi példányunkat, és bizony jól tettem. Ugyanis már másnap elfogyott a készlet, amely nem látszott kevésnek. Ez két dolgot jelenthet. Vagy felvásárolta valamelyik élelmes éttermes a környékről, vagy hozzám hasonlóan mások is "rákattantak" a friss halra. Mindenesetre elgondolkodnék a multi részéről a tengeri sügér folyamatos pulton való tartásáról, ugyanis azóta sem találkoztam ezzel az "áruval". Ráadásul az idei szokatlanul forró nyári időben, biztos alapanyaga lehetne egy grillezésnél, hiszen hamar elkészül, köretnek szintén jól megy hozzá grillzöldség vagy saláta. És mivel a hal szeret úszni, így egy pohár friss, üde, hideg, gyöngyöző rozéfröccsel megadhatjuk neki ezt az utolsó kívánságát is....


Hozzávalók 2 személyre:

- 2 egész (kisebb) tengeri sügér

- 500g újkrumpli

- 300g fürtös koktélparadicsom

- friss rozmaring

- friss kapor

- só

- bors

- 1 db citrom

- olívaolaj




Elkészítése:

A halat irdaljuk be, majd alaposan sózzuk borsozzuk meg kívül-belül. A hal belsejébe tegyünk megmosott, karikára vágott citromot, és friss kaprot. Kevés olívaolajjal locsoljuk meg a halat, majd tegyük az előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük kb. 20 percig. Ez idő alatt az újkrumplit mossuk meg, majd főzzük puhára.Végül vágjuk karikára, és egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hozzáadott félbevágott koktélparadicsomokkal együtt. Fűszerezzük sóval, borssal, friss rozmaringgal.

Tipp:
Adhatunk mellé valamilyen joghurtos öntetet, amelybe tehetünk kapribogyót, citromlevet, kaprot is.
 

2 megjegyzés: