2015. augusztus 28., péntek

Grissini házilag

 Van amikor az ember nem különösebben kíván semmi extrát, maximum megbontani egy doboz sört, kiülni a teraszra vagy leülni a tv elé, és csak úgy lenni.
Na igen, de azért némi "rágcsa" is jól jön ilyenkor. Jól jön valami rágcsa akkor is, ha vendégeket vár az ember. Lehet, hogy én gondolom csak túl a dolgot és elég lenne szimplán pattogtatni kukoricát a mikróban, vagy egy chipset felbontani és tálkába kitenni a vendégek elé, de érdemes egy hangyányival többet a dologba tenni. Szerintem. Persze nem mondom, hogy mindig, és csakis ez az egy módja van a jó vendéglátásnak, de ez is egyfajta alternatíva, és pár forintból kihozható, szórakoztató is, ha van gyerek a családba abszolút bevonható a készítésébe, és nem utolsó sorban sokkal egészségesebb is, mint a bolti társaik. És, hogy mi is ez? Kenyérrudacska? Vagy szimplán divatosan grissini? Szerintem mindegy, hogy nevezzük. A fontos, hogy mi készítsük. Az ízesítése végtelen. Lehet szimplán sós, vagy fokhagymás, lehet rozmaringos, lehet köménnyel és tengeri sóval megszórni a tetejét. Vagy így mindent  egyben. Merthogy én így készítettem. Pardon. Készítettük. Andi is segített, leginkább a tészta megformázásában. Maga a tészta ugyanaz mint a kenyér tésztája, ebből indultam ki. És tényleg ki-ki a maga ízlésének, spejzának tartalma szerint készítheti el. Hozzá egy jó sör, -gyerekeknek bodza szörp- vagy csak úgy önmagában kiváló rágcsa!


Hozzávalók kb. 30-40 db-hoz

- 30-40 dkg liszt

-  csipet só

- olaj (kb. 2 ek)

- 2 gramm friss élesztő

- egész köménymag

- 2-3 gerezd fokhagyma

- tengeri só ( megszórni vele a tésztát)

- 3-4 ág friss rozmaring







Elkészítése:

A lisztet, olajat, sót, aprított rozmaringot és a préselt fokhagymákat egy keverőtálba tesszük. Egy pohárban/bögrében felfuttatjuk az élesztőt a cukros vízben (kb. 3 dl.). Amikor felfutott az élesztő akkor hozzáadjuk a liszthez és alaposan összedolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad az edényhez, illetve a kezünkhöz. Kb. 10-15 percig dagasztjuk, dolgozzuk a tésztát. Ezután lefedve, meleg helyen kelesztjük kb. 1,5-2 óra hosszat. Ha megkelt a tésztán, egy lisztezett deszkára borítjuk, és kisebb adagokat csipünk belőle, és sodorjuk ki számunkra megfelelő méretűre. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a tésztacsíkokat, szórjuk meg durva szemcséjű tengeri sóval, egész köménnyel, friss aprított rozmaringgal, és az előmelegített 180 fokos sütőbe süssük meg aranybarnára.

Tipp:
A tésztába tehetünk akár paradicsompürét is 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése