Mert valljuk meg, a burgonyafőzelék legyen klasszikus burgonyafőzelék. De. Azért jó néha letérni a jól bevált útról.
Ezt a receptet a maradékok, azaz a "készleten" lévő alapanyagok, -azon belül is az édeskömény- hasznosításának ötlete szülte. Még karácsony előtt vettem egy gyönyörű édesköményt, amit eredetileg halas recepthez akartam felhasználni, de végül nem vettem halat, így az édeskömény is megmaradt.... Mivel szemlátomást veszített szépségéből, így gyorsan cselekednem kellett, mert nem szeretek kidobni élelmiszert. Burgonya alias krumpli mindig van "készleten", így arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a kettőt egybe raknám, és mondjuk főzeléket, esetleg krémlevest készítenék belőlük. Volt még 1-1 megfárad répa, illetve hagyma is "készleten", így ezekből alaplevet főztem egy babérlevéllel együtt. Mielőtt összeállt a recept a fejembe, segítségül hívtam a google-t, hogy milyen recepteket dob ki az édeskömény-krumpli kombóra. Nem kellett sokat keresgélnem, főzelékes Ferinél találtam egy ilyen receptet, és nagyon megtetszett, szóval innen indultam ki. De. Nem szeretek egy az egyben koppintani, így muszáj volt "belenyúlnom" a receptjébe, de nem túl agresszívan. Arra gondoltam, hogy a chilit és a gyömbért vetem be ízfokozónak, vagy ha úgy tetszik fűszernek, és ezzel tuningolom fel a főzelékemet. És ami a pikánságát adta ennek a főzeléknek, az a mustár amit a tejföllel együtt kevertem ki. Ez megegyezett a Ferinél olvasottakkal. Én mindig szemmel-érzéssel fűszerezek, így a mustárral is így jártam el. És pont jól találtam el. Ott van az ízében az ételnek, de nem tolakodó, nem túl savas. Amikor a mustárt a tejföllel kikevertem, akkor jött a szikra, mi lenne ha ebbe a keverékbe reszelnék friss gyömbért? És -megint nem öndicséret miatt- jó ötletnek bizonyult. Utólag visszagondolva talán még egy picivel több gyömbért is elbírt volna, de összességében ott volt ízében. Chilit csak az én tányéromba tettem, igazából sokat nem dobott az egészen, de az is igaz: nem túl erős chilim van most. Sajnos még mindig úgy veszem észre, hogy a multikban chili néven árusított paprikák "magyarosítva' vannak, azaz éppen csípnek. Nem bánnám, ha ezen változtatnának a multik, és lehetne kapni kimondottan erős chilit is.
Összességében nagyon bejött ez a főzelék, olyannyira, hogy amennyire csak tudtam, az edényből kikanalaztam a maradék főzeléket, miután megettük az adagjainkat.
Biztos, hogy újra elkészítem valamikor az új évben....
Hozzávalók 2 személyre
- 1db édeskömény
- 2db közepes krumpli
- 1db vöröshagyma
- 600ml alaplé (ha nincs akkor a víz is jó)
- 1 babérlevél
- 1tk friss gyömbér
- 1 ek. mustár
- 1 kis pohár tejfől (legalább 20%-os)
- kb. 1 tk. keményítő
- 1 chili (opcionális)
- só
- vaj (kb. 2 tk.)
Elkészítése
A krumplikat pucoljuk meg, és vágjuk közepes méretűre. Az édeskömény külső héját távolítsuk el, vágjuk ketté és a torzsáját ki, a szárait a zölddel együtt vágjuk le. A gumóját vágjuk hasonló méretűre mint a krumplikét. A vöröshagymát szintén vágjuk fel, nem kell túl apróra. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy edényben olvasszuk fel a vajat, és dobjuk rá az aprított vöröshagymát. Sózzuk meg, így hamarabb puhul és a vaj sem ég meg. Pár percig dinszteljük fedő alatt, majd adjuk hozzá a feldarabolt édesköményt. Keverjük össze, majd pér percig pároljuk őket. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott krumplikat, keverjük össze majd öntsük fel az alaplével. Fedő alatt főzzük "harapható" puhára, majd vegyük ki a krumpli-édeskömény 2/3 részét. A maradék 1/3 részt egy botturmixall pürésítsük le. Adjuk hozzá a kivett 2/3 részt, és forraljuk újra fel. A tejfölt keverjük ki a mustárral és reszeljük hozzá a gyömbért valamint a keményítőt. Ha ezzel megvagyunk adjuk hozzá ezt a pikáns sűrítő anyagot a főzelék alapunkhoz, és forraljuk fel. Ha túl sűrű lenne, kevés folyadékot adjunk hozzá. Ha esetleg híg lenne, akkor keverjünk ki hideg vízben keményítőt, hogy tovább sűrítsük. Viszont vegyük figyelembe, hogy ahogy hűl a főzelék, úgy sűrűsödik is. Tálaláskor az édeskömény zöld részével és chilivel tálaljuk a főzelékünket.
Tipp:
Pirított kenyérkockákkal is tálalhatjuk, ezáltal dúsíthatjuk a főzelékünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése