2016. december 10., szombat

Karácsonyi illatos-fűszeres keksz

...Pont két hét és itt a karácsony.... pont van annyi idő, hogy megtervezzük az idei menüt...

A karácsonyi ünnep alatt, illetve az azt megelőző adventi időszakban egyre többször illatozik a levegő -különösen a tereken, nagyobb forgalmú utcákban- a forralt boroktól, kürtöskalácsoktól, valamint a különböző fűszeres kekszektől. Biztos vagyok benne, hogy ezekben a napokban egyre többen állnak neki a mézeskalács készítéséhez, hogy kellően megpuhuljon mire a fára -ha egyáltalán addig még marad- kerüljön.
Andi pár nappal korábban már említette, hogy készítene egy karácsonyi kekszet, amely nekem annyira nem a kedvencem, mert nincs benne krém. Akik ismernek ők tudják, én minden olyan sütit szeretek ami 99% krémből áll... Na, ez pont nem ilyen. Mondhatnám, hogy egyfajta illatos-fűszeres keksz ez, de az úgy nem mondana semmit első hallásra. Ha meg azt mondom, hogy mézeskalácsfűszeres, az már előrevetíti az ízét, jellegét, azaz köthető az ünnephez. Rendkívül jól passzol a forralt borhoz vagy egy jó teához, akár egy délutáni- esti beszélgetős alkalomhoz, vagy reggel egy pohár tej mellé is. Ha teát iszunk mellé, akkor érdemes olyan teát választani, amely ízében harmonizál a keksz fűszeres karakterével. Én most egy marokkói menta teát választottam hozzá. Nem mondom, hogy ying-yang effektus alakult ki a keksz és tea között, de azért annyira nem lőttem mellé. Így utólag talán egy alma ízű tea jobb lett volna. A forralt borral meg úgy vagyok, hogy ahhoz elég hidegnek kell lennie, hogy igazán meg tudjam kívánni. Nem meglepő, hogy az idei télen ez még nem történt meg, hiszen az elmúlt években többnyire enyhe teleink voltak. Ma pl. annyira megenyhült, hogy én a kabátot is le tudtam volna venni a nappal szemben mikor egy padon ültünk a tatai Öreg-tó partján.
Érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni, mert elég jól eláll, és bizony jól elzárni, mert az ember könnyen rájár és akkor bizony hamar elfogy....




Hozzávalók:

- 5 dkg méz

- 10 dkg vaj

- 10 dkg porcukor

- 2 db tojás

- 35 dkg liszt

- 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék

- egy csipet só




Elkészítés:

Egy edényben feltesszük a vajat a mézzel, elkeverjük, hogy a vaj felolvadjon, majd összekeverjük a porcukorral. Ezután ezt a keveréket átöntöm egy fém keverőtálba és amikor már nem forró, akkor hozzáadjuk a 2 tojást. Majd hozzáadjuk a fűszeres lisztet és a csipet sót. Ez egy kicsit ragacsos tészta lesz, ha szükséges pici lisztet még lehet hozzáadni. Folpackba csomagoljuk és legalább egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd formára szaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Halvány színe marad.

Tipp:
További friss fűszereket pl. gyömbért vagy fahéjat lehet adni a tésztához, de a bátrak akár chilivel is próbálkozhatnak

2 megjegyzés:

  1. Szia,
    A hozzávalókba nincs felsorolva a porcukor, de az elkészítésben ott van. Mennyi porcukrot kell felhasználni?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, javítottuk. 10 dkg. porcukor a felhasznált mennyiség.

    VálaszTörlés