2016. augusztus 7., vasárnap

Koriandermagos sertés rizses hús

....fűszerek amelyek megosztóak. Nem. Nagyon megosztóak....

Valahogy így jellemezném a koriandermagot. Ugyanis alapjában mi magyarok nem nagyon használjuk ezt a fűszert, pontosabban fűszermagot. Pedig nem csak curry-k, mediterrán ételek ízesítője lehet, hanem feldobhatjuk vele a menzán megismert -bár arra azért ne nagyon legyünk büszkék- bácskai rizses húst. Nagyon szeretem az afféle rizses egytálételeket, sőt a rizst igazából így tudom csak megenni. Rizottónak, egytálételnek, de önálló köretnek nem igazán kedvelem. Szóval ez az étel amit most készítettem, tulajdonképen egyfajta bácskai rizses hús, de mégsem az. És ez kimondottan a koriandermag miatt lett más. A bácskai rizses hús is olyan mint a pörkölt. Ahány ház, annyiféleképpen készítik. Talán egy közös pontja van mindegyiknek: a kovászos uborka. Mert szerintem anélkül olyan, mint a kenyér ropogós héj nélkül. Tulajdonképpen az ilyen egytálételeknek az egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell órákat a tűzhely mellett állni, -vagy minimum 15 percet, mint a rizottónál, és kevergetni azt- és mégis valami mennyei étel készül el a főzés végére, amely laktató és finom. Kicsit magyaros, kicsit nem, ez attól függ, merre visszük el a fűszerezést. Mint ahogyan azt tettem én is, a koriandermaggal. Nem kell belőle sok, amolyan szemre-érzésre, de valahogy mégis feldobja az ételünket. És pont ez a lényeg. Egy régi, megszokott ételnek adjunk egy friss lendületet. Nem mondom, hogy ezentúl csakis így készítem a "lánykori nevén ismerté vált bácskai rizses húst", de néha érdemes újítani. És akkor nem lesz annyira megszokott, unalmas.

Hozzávalók 4 személyre

- 60 dkg sertés lapocka

- 25 dkg rizs

- 1 nagyobb vöröshagyma

- 1 db paprika

- 1 nagyobb paradicsom

- kb. 1 ek. őrölt pirospaprika

- 1,5 tk. koriandermag

- frissen őrölt bors

- só

- olaj

- petrezselyem





Elkészítése:

A húst felvágjuk körülbelül 1,5x1,5 centis kockákra. A hagymát finomra vágjuk, majd egy mélyebb falú edénybe olajon megfuttatjuk Sózzuk, hogy a levét kiengedje. Ha már üvegesre pirult, akkor adjuk hozzá a húst, majd fehéredésig pirítsuk magas láng felett. Ha ezzel megvagyunk akkor adjuk hozzá a pirospaprikát, és fűszerezzük borssal, és a durvára tört koriandermaggal. Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát is. Főzzük addig amíg a hús meg nem puhul, ha szükséges, öntsük fel vízzel, de nem levest készítünk, ezért csak annyit amennyi nem lepi el a húst. Ha a hús már majdnem puha, akkor adjuk hozzá a rizst, és kb. annyi vizet mint amennyi a rizs. Keverjük el alaposan, majd fedjük le az edényt, és takarék lángon főzzük meg puhára a rizst. Ha a folyadék kevés lenne, akkor pótoljuk, de apránként, és keverjük meg gyakran. Akkor dolgoztunk jól, ha a nem marad folyadék a rizses hús alatt, és a rizs is megpuhult.

Tipp:
Tálaláskor friss petrezselyemmel, vagy ha sikerül beszereznünk friss, aprított korianderrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése