2016. március 6., vasárnap

Fűszeres sertéstarja hagymás krumpliágyon

....vissza a hagyományos ízekhez....

..talán így is kezdhetném ezt a bejegyzést, bár azt is mondhatnám: vissza a gyökerekhez. Mármint a magyar konyha gyökeréhez.

A blog közel 2 éves fennállása óta nagyjából az úgynevezett divatos fűszerezésű ételek kerültek túlsúlyba, (gyömbér, chili, római kömény) amelyek inkább keleti, mintsem magyaros ízvilágúak. Nincs semmi bajom a magyaros ételekkel, de valljuk meg őszintén: a só, bors, pirospaprika, fokhagyma kombináción túl is van élet. De. Mivel magyarnak születtem, és gyerekkoromban sem kergetett anyukám az asztal körül akkor, ha nem ettem meg egy csípős curryt, így havonta egyszer-kétszer klasszikus magyar ételek is asztalra kerülnek nálunk. Mint ahogy éppen ma, ebédre is. Nálam a magyaros ételek általában a zsírosabb sertés alkatrészeket jelentik, úgy mint: csülök, oldalas, vagy éppen mint ma: tarja. Gyönyörű szép tarjákat kaptam tegnap a multinál, amelyeket alaposan befűszereztem, és úgy kerültek be a sütőbe, de nem önmagukban, hanem hagymás krumpliágyon. Nem szeretnék öndicséretbe kezdeni, de állítom: eddigi legjobb sült húsomat sikerült elkészítenem. Azt gondolom, hogy minél többet kísérletezünk a fűszerekkel, annál nagyobb az esély arra, hogy eltaláljuk azok arányát. Sokan azt gondolják, hogy elég csak megszórni ezzel-azzal a fűszerrel a húst, és jól van az úgy. Pedig nem. Tapasztalatom az, hogy teljesen más az íze a húsnak akkor, ha csak megszórjuk fűszerekkel, és teljesen más akkor, ha szó szerint belemasszírozzuk az ízeket, azaz a fűszereket a húsba. És ehhez jön még egy fontos tényező: az idő. A fűszereknek idő kell ahhoz, hogy a hús magába szívja az aromájukat, idő kell míg átjárják az ízek a húsokat. Éppen ezért érdemes már előző nap bepácolni a húsokat, de ha van rá mód és lehetőség, akár 2 nappal előtte is elvégezhetjük a pácolást. Bármelyik opciót is választjuk, egy valami tilos: előre sózni a húst. Ugyanis a só elvonja a hús nedvességtartalmát, ezáltal száraz lesz az. És ki szeret cipőtalpat rágni??? Én mindig 10-15 perccel a sütés előtt sózom a húst, ennyi idő elég a sónak.
Ami még feldobta ezt a sült tarját az nem volt más, mint az édesre sült koktél paradicsom. A sütés vége előtt 15 perccel tettem rá a húsokra, és a sütési idő végére egy koncentrált ízű paradicsom sült rá a húsokra, ezzel is tovább erősítve a magyaros ízeket. A kissé megpirult hagymás-fokhagymás krumplikkal együtt, a kellően szaftos tarja igazi mennyei lakomának bizonyult a húsleves után.....

Hozzávalók 2 személyre:

- 4 szelet sertéstarja

- 3 közepes sárga krumpli

- 1 fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- 1 tk. őrölt kömény

- 1 tk. házi füstölt pirospaprika

- 1 tk. őrölt fekete bors

- 2 tk. fokhagyma granulátum (só nélküli)

- 2 ek. mustár

-  koktél paradicsom

- kevés olaj





 Elkészítése:

Előző este befűszerezzük a húsokat, amelyhez elkészítjük a fűszerkeveréket: pirospaprika, bors, kömény, fokhagymaport alaposan összekeverjük, majd ezzel a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük a hússzeleteket. A mustárral a húsokat vékonyan megkenjük, majd a pácolt húsokat a hűtőbe tesszük sütésig. Sütés előtt legalább 1 órával a pácolt húsokat kivesszük a hűtőből, és közvetlen a sütés előtt sózzuk. A krumplikat alaposan megmossuk, -nem pucoljuk meg- és cikkekre vágjuk. Sózzuk meg őket, majd egy vékonyan kiolajozott sütőtálba rakjuk le őket. A vöröshagymát félkarikára, a fokhagymát megroppantva a krumplihoz keverjük. Erre a hagymás-krumplis ágyra fektetjük a pácolt húsokat. Lefóliázzuk, és az előmelegített 220 fokos sütőbe tesszük. 15 perc elteltével a hőfokot levesszük 200 fokra, majd újabb 10 perc elteltével 160 fokra. Így sütjük kb. 1 órán át, majd a fóliát levesszük, és 200 fokon rágrillezünk a húsokra. Ha már pirulni kezd a húsunk, akkor megfordítjuk és a másik felére is rágrillezünk, de ekkor már a paradicsomokat is ráhelyezzük a húsokra.
Ha a húsok megpirultak, akkor  vegyük ki őket a sütőből, fóliával letakarva pihentessük és a krumplikat is grillezzük meg.

Tipp:
Tálaláskor friss petrezselyemmel, vagy -szezontól függően- aprított medvehagymával szórjuk meg.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése