2015. február 21., szombat

Ilyennek láttuk a 13. tatai "Farsang kupa" gasztronómiai versenyt



Idén 13. alkalommal rendezték meg Tatán az olimpiai edzőtábor területén a Farsangi kupa elnevezésű gasztronómiai versenyt, amely versenyt a már végzett, vagy a jövőben végző szakács, cukrász, felszolgáló illetve pék tanulóknak rendeztek meg. Ezen a versenyen megmutathatták tudásuk legjavát, bemutatásra kerültek olyan gasztronómiai alkotások, remekművek amelyek tükrözik a legújabb trendeket, technológiákat. A helyszínül választott olimpiai edzőtábor tökéletesen megfelelt eme színvonalas rendezvény lebonyolításához.Sajnos nem rendelkezünk olyan profi fényképezőgéppel mint amilyennel szeretnénk, de remélem azért a fotók visszaadják azokat a csodálatos gasztronómiai alkotásokat, már-már remekműveknek nevezhető étel kreációkat, amelyekről a helyszínre kilátogató népes nézősereg személyesen tudott meggyőződni. Nem lehet, és nem is szeretnék átsiklani afelett, miszerint tanulók (!) keze munkái alól is kerültek ki a prezentált ételek mind a szakmai, mind a nem szakmai zsűrik elé. Bevallom, nem egy olyan ételkreációt láthattunk, amelyről nem mondtuk volna meg, hogy "csak" egy tanuló készítette el. Legyen szó melegen vagy hideg elkészített ételről, vagy éppen cukrászati remekműről. Akik ismernek, illetve a blogomat olvassák ők tudják, hogy én inkább a főzés, azaz a szakács szakma felé orientálódom. Egyenlőre a sütés, azaz a cukrász világ (még) távol áll tőlem. Ezért én inkább azokra a pályaművekre fókuszáltam jobban ahol a szakácsok mutatkoztak be, pontosabban az ő ételeik. Nem tudom, hogy más rendezvényeken milyen arányban képviseltetik magukat a szakácsok, cukrászok, -szerintem- itt a cukrászok voltak nagyobb létszámban. Az ételek prezentációjának a koncepciója -valószínűleg- tudatosan volt felépítve, hiszen a csarnokba belépve rögtön a hideg-meleg ételekkel találtuk szembe magunkat, majd ahogy egyre beljebb kerültünk a sorokat követve, úgy váltotta fel mindezt az édes kreációk sokasága, végül de nem utolsósorban pedig a pékek mutatkoztak be. Erről a következő képek -a teljesség igénye nélkül- is árulkodnak.








A rengeteg hideg előétel közül néhány, amelyekből szívesen "csipegetnék"....


Füstölt lazac fehér zománc kéregben, zöld fűszerekkel



Egyetlen kellemetlen jelenséggel találkoztunk a rendezvényen, mégpedig azzal, hogy voltak olyanok akik nem vettek tudomást arról, hogy mások is szeretnének egy pár percet elidőzni 1-1 kreáció mellett "noch dazu" még fotót is szeretnének készíteni. Sajnos mi kifogtunk egy idősebb "naccsasszonyt" aki folyamatosan tolt minket előre, így Andi hiába próbált fotózni, sokszor vagy lemaradt a leírás, vagy éppen csak látszódott, így a fenti képen sem tudjuk utólag prezentálni teljes mértékben mindazt, ami látható. Annyit tudunk még, hogy fésűkagyló, bébi polip, vajhal rolád és borzselé (?) látható még.

Ezeket is szívesen megkóstoltam volna...



Az "édesség részlegen" is számtalan, jobbnál jobb alkotásokkal találkoztunk, nem is szeretném a sorokat szaporítani, beszéljenek inkább a képek, természetesen itt is a teljesség igénye nélkül.



És végül egy torta amely picit "megfáradt", de ettől még szép és biztos finom is..






A "pék" részlegen időztünk ugyan a legkevesebbet, itt amúgy is kevesebb volt a látnivaló, de azt gondolom ez nem volt akkora "tragédia".

Ilyen kenyér méltó társa lenne egy jó paraszttálnak...

 


Összefoglalva:
Nagyon jó kis gasztronómiai rendezvényt hoztak össze a szervezők, és mindazok akik kilátogattak,  találhattak maguknak -stílusosan fogalmazva- minden olyan szépet, mi szemnek és szájnak ingere.
Remélem, és ezt kívánom is a rendezőknek, hogy jövőre is sikerüljön megtartani a következő tatai Farsang Kupát, és akkor már ne legyen elég a csarnok mindehhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése