Kicsit félreérthető a "varázs süti" elnevezés, vagy fordítás, mert ugye van a varázsgomba, ami halucinogén...
Na, de azt gyorsan felejtsük is el, és véletlenül se tévesszük össze ezzel a finom, trendi süti okozta mámorító érzéssel. A magic cake nem új keletű sütemény, de mégis az elmúlt években kapták fel idehaza, pontosabban az elmúlt hónapokban találkoztunk vele más bloggereknél is. Maga a sütemény nagyon egyszerű összetevőkből áll. A "varázslat" igazából a sütés közben történik. Sütés közben a rétegek elválnak egymástól, az egyik réteg szilárdabb lesz, a másik krémes állagú lesz. Kinézetre olyan mint egy krémes, vagy egyfajta puding kocka, pedig nem az. A jófajta tejtől nekem a szilárdabb réteg (a süti alsó rétege) olyan ízt adott, mintha tejbedarát ettem volna, szóval nem tudnám pontosan meghatározni, hogy milyen is valójában ez a süti. Mivel nem túl drága alapanyagokból áll össze ez a süti, én mindenképpen javasolnám, hogy zsírdús tejjel, azaz 3,6%-os tejjel dolgozzunk, vagy még jobb a házi tej. Mi mostanában az 'A' betűs áruházban veszünk osztrák 3,6%-os Bio tejet, nagyon telt ízű, tényleg érezhető a különbség a többi tejtől. Sajnos házi tojást nem tudtunk beszerezni, de ha valakinek az van otthon + házi tejet is tud szerezni, az volna a legjobb.
Mivel nem én, hanem Andi sütötte, így nem mondhatom, hogy könnyű elkészíteni, de annyit megtudtam, hogy nem olyan bonyolult. Konyhai mérleg legyen, mert ez a lelke minden édességnek, pontosabban az elkészítésének. A többi pedig megy magától...
Hozzávalók:
- 115 gr liszt
- 4 tojás
- 1 ek. hideg víz
- 125 gr vaj
- 150 gr cukor
- 500 ml tej
- 1 kisebb citrom leve
- 1 tk. vaníliakivonat
- csipet só
Elkészítése:
Először a vajat egy lábosban felolvasztjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét félretesszük. A tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig verjük, amíg világos, habos masszát nem kapunk, majd hozzáadjuk az egy evőkanál hideg vizet és a vaníliakivonatot. Amint felvertük a keveréket, hozzáadhatjuk az olvasztott vajat, egy csipet sót, lisztet, citromlevet és a tejet. Mindeközben folyamatosan keverjük robotgéppel.(Érdemes kisebb részletekben adagolni a hozzávalókat) A tojásfehérjét felverjük pici citromlével. A tojássárgás viszonylag híg masszához adagoljuk óvatosan a felvert tojásfehérjét. A masszát egy kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 150 fokon 80 percig sütjük, akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Ha kihűlt szeletelhetjük és tálaláskor porcukorral meghintjük.
Tipp:
Elkészíthető csokis változatban is
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése