2014. szeptember 17., szerda

Paprikás krumpli, a saját értelmezésem szerint






Nem is tudom megmondani az idejét, hogy mikor ettem utoljára paprikás krumplit. Csinálni meg talán sosem csináltam. Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy kizárólag kagylót, bélszínt és efféle ételeket eszem, eszünk mindennap, az messze jár az igazságtól. Egyszerűen nem is jutott eddig az eszembe. Most is csak azért, mert elkezdtem fejben "játszani" az ételek újraértelmezésével, mint pl. a rakott krumpli újragondolásával, és ebből már csak egy lépés volt a paprikás krumpli. Mostanság divatos is a régi ételek újraértelmezése. Szerény véleményem szerint akkor szabad valamit újragondolni, ha az alapaktól egyáltalán nem térünk el, meghagyjuk azokat az ízeket amelyek arra az ételre abszolút jellemzőek. Jelen esetben -talán- a textúrával játszottam egy picit, és büszkén tettem le az asztalra, mint életem első újragondolt ételét.







Paprikás krumpli

- 3 db közepes méretű főzni való krumpli

- 2 db lecsó paprika

- 2 db paradicsom

- 1 nagyobb fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 tk. őrölt pirospaprika

- őrölt kömény

- házi, vagy jó minőségű "bolti" füstölt kolbász

- só

- bors

- zsír


Ezt az ételt végtelenül egyszerű elkészíteni. Gyakorlatilag egy lecsós alapot készítünk. A zsíron vagy az olajon az aprított fokhagymát és a vöröshagymát megfuttatjuk, majd mikor üvegesre párolódott akkor megsózzuk, és a lángról félrehúzva az őrölt pirospaprikával megszórjuk. A paprika színe zsírban, zsiradékban oldódik, de vigyázzunk nehogy megégjen, ezért érdemes egy löttyintésnyi vizet azután hozzáadni, miután elkevertük a zsiradékkal és kiadta színét. A paradicsomokat cikkekre, a kicsumázott paprikákat félkarikákra vágjuk, és hozzáadjuk a hagymás-pirospaprikás alapunkhoz. Ekkor adjuk hozzá a többi fűszert is. A kömény szerintem meghatározó fűszer ebben az ételben, így érdemes bátran használni, de inkább 2x adjunk belőle keveset, mint egyszer sokat. Közepes lángon, fedő alatt kb. 30 perc alatt megpuhul a paprika, és a paradicsom is összeesik. Ha kevés a folyadék akkor azt pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy nem levest készítünk, a végeredménynek egy lecsómártásnak kell lennie. Ez idő alatt egy lábasban vizet teszünk fel, adunk hozzá sót, és a megpucolt, tetszés szerinti méretűre vágott krumplikat megfőzzük benne. A kolbászokat megszabadítjuk a héjuktól, karikákra vágjuk és egy serpenyőben zsiradék nélkül kisütjük. A megsült kolbászkarikákat egy konyhai papírtörlőre tesszük, amellyel az esetlegesen visszamaradt zsírcseppeket leitatjuk. Miután a lecsónk elkészült, egy botturmix segítségével pürésítjük, ez lesz tulajdonképpen az alapja a krumplinak, erre emeletszerűen rakunk a megfőtt krumplikból, és a tetejére halmozzuk a kolbászkarikákat.

Tipp:
Dekorálhatjuk apróra vágott zöldpaprikával, és a kisült kolbászok zsírjával is meglocsolhatjuk a lecsónkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése