2014. augusztus 20., szerda
Mediterrán kenyér, virágcserépben sütve
Idén augusztus 20-a nem csak Nemzeti ünnepünk, hanem nekem nagybetűs ünnepi nap lett. Életem első kenyerét sütöttük meg, amelyet a saját kezemmel dagasztottam, kelesztettük a paplan alatt, és imádkoztunk, hogy szépen megkeljen. Amely még picit különlegesebbé tette, hogy illatos fűszernövényekkel, fokhagymával és szárított paradicsommal töltöttük meg a tésztát, és agyag virágcserépben sütöttük meg. Ezt a sütési módot kb. 5-6 éve láttam először a tv-ben, és eddig a napig a bakancslistámon szerepelt. Hogy miért vártam vele eddig? Nem tudom, de megérte kivárni ezt a napot. Az új kenyér ünnepén büszkén húztam ki magam, mikor kivettük a sütőből a ropogós héjú kenyerünket. Az az illat amely a házat átjárta sülés közben... rozmaring, bazsalikom, fokhagyma... Nem utoljára sütöttünk kenyeret.
Mediterrán kenyér
- 60 dkg kenyérliszt
- 2.5 dkg élesztő
- 4 ek. olívaolaj
- 4 dl langyos víz
- 2 tk só
- 2 tk cukor
- bazsalikom
- rozmaring
- fokhagyma
- szárított paradicsom
Az élesztőt a langyos vízben 2 kk. cukorral felfuttatjuk. Egy nagyobb kelesztőtálba öntjük a lisztet, és közepébe egy mélyedést csinálunk, amelybe a sót az olajat és a felfuttatott élesztőt adjuk. Szépen lassan elkeverjük a tésztánkat, majd jól kidolgozzuk. Akkor jó amikor már a tészta elválik az edény falától, és szépen formázhatóvá válik. Ekkor lisztet szórunk a tetejére, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk. Nekünk ez kb. 5 órát vett igénybe a takaró alatt. Ezután a kelt tésztánkat egy lisztezett deszkára kiborítjuk és megszórjuk az aprított fűszernövényekkel, fokhagymával, szárított paradicsommal. Jól összedolgozzuk a tésztát, és a sütőpapírral kibélelt virágcserepekbe kb. feléig töltjük, majd meleg helyen hagyjuk kb. 30 percig újra kelni. A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük a tésztánkat. Ebből az adagból nekünk 2 db 9 cm-es és 1 db 14 cm-es cserépnyi adag jött ki. Fontos, hogy új cserepet használjunk amelyet előzőleg forró vízzel kiöblítünk (mosogatószert ne használjunk!) és hagyjuk megszáradni!
Tipp:
Tehetünk a tésztába olívabogyót is, és használhatunk más -pl. oregánót- fűszernövényt is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ilyet én is fogok sütni! köszönöm az ötletet ! :)
VálaszTörlésSzívesen, máskor is! Hajrá! :)
Törlés